h
Verkiezingsprogramma 2018 - 2022

5. Ruimte, Wonen, Grond en Economie

WONEN

Variatie in woningbouw in de wijken en binnenstad

De SP vindt dat een wijk leefbaarder wordt als er een evenwichtige opbouw van de wijk is, met veel variatie in mensen, woningen, woonomgeving en voorzieningen. Datzelfde geldt voor de binnenstad. Daarom moeten er in wijken of nieuw te ontwikkelen (deel)gebieden ook voldoende sociale huurwoningen aanwezig zijn. De SP wil in ieder nieuwbouwplan 35% sociale woningbouw in plaats van de huidige 20%.

Wij zijn voor een goede spreiding van verschillende woontypen over de wijken, zodat bewoners die een grotere woning willen, kunnen verhuizen binnen de eigen wijk. Dit levert een bijdrage aan een evenwichtige sociale structuur. Om een goed evenwicht te krijgen in het woningaanbod geeft de SP bij bouwprojecten binnen de bebouwde kom sociale verhuurders voorrang op projectontwikkelaars en vastgoedbedrijven. Dat geldt ook voor Beckum waar jonge starters, die uit het dorp afkomstig zijn door het niet beschikbaar zijn van goedkope woningen het dorp dreigen te verlaten.

Wij willen kleine betaalbare woningen voor één- en twee persoonshuishoudens behouden en bijbouwen. De groeiende behoefte aan betaalbare kleinere woningen, samen met de groter wordende belangstelling voor de monumentale na-oorlogse noodwoningen (’t Kotte, de Maycrete woningen, het Engelse dorp, en de witte huisjes in Veldwijk) en de kabouterwoningen in de Bloemenbuurt betekenen het behoud en het bewoonbaar houden van deze huizen. Daarnaast pleit de SP voor het bouwen van betaalbare woningen voor een en tweepersoons huishoudens. 

Huren en huurverlaging

De huurprijzen zijn de afgelopen jaren door het beleid van de rijksoverheid enorm gestegen. De woonlasten voor huurders en huiseigenaren zijn de afgelopen jaren trouwens over de hele linie gestegen. Want naast de huurprijzen zijn ook de energiekosten gestegen. Wij zetten ons ervoor in om dat tij te keren.

Life on the prairies

Op veel plaatsen in de stad liggen al jaren bouwterreinen braak. Ook nu de economie weer aantrekt. Deze “Prairies van Hengelo” zijn lelijk en omdat het er zo veel zijn, wordt ons stadsgezicht er niet fraaier en vriendelijker van. Wij willen primair dat deze prairies worden bebouwd, en snel! Zolang dat niet mogelijk is moeten deze braakliggende terreinen een fatsoenlijker aanblik krijgen, bijvoorbeeld door ze tijdelijk in te richten met groen en stadstuinen. Voor een vriendelijker aanblik deden we een dringend appel op alle eigenaren de hekken om de prairies te verwijderen. Dat werkte en dat moeten we doorzetten.

RUIMTE

De groene grens trekken betekent: inbreiden

De SP houdt Driene, Twekkelo, Woolde, Oele, het Weusthagpark en de noordelijke stadsrand richting Weerselo groen en zij wil hier niet bouwen. De uitbreiding van de stad stopt bij deze “groene grens”. Dit betekent dus nieuwbouw binnen de bestaande stad met name in Hart van Zuid en op de prairies. Bij dit zogenaamde “inbreiden” moeten plekken met belangrijke groenwaarde en speel- en trapveldjes gespaard worden. Sportvelden vergroten de leefbaarheid van de wijk en moeten daarom in de wijk blijven.

Bedrijventerreinen

Prognoses wijzen uit dat Hengelo maar ook de overige Twentse gemeenten tot 2030 meer dan voldoende bedrijventerreinen bezitten om aan de verwachte vraag te kunnen voldoen. Wij willen daarom geen nieuwe bedrijventerreinen meer ontwikkelen binnen Twente. Wij zetten maximaal in op revitalisering en verkoop van bestaande terreinen. Voor XL Businesspark zetten we in op de logistieke sector, maar we sluiten andere sectoren niet uit.

Kantoren

De prioritaire kantoorlocaties in Hengelo zijn Westermaat en het stationsgebied/Hart van Zuid. Op andere plekken in de stad willen we geen (ver)nieuwbouw van kantoren. Wij lossen het probleem van leegstand van kantoren niet op door kantoorpanden aan te kopen. De eigenaar zal zijn verlies moeten nemen, huren moeten matigen en genoegen moeten nemen met minder opbrengsten. Wij stimuleren functiewijziging van kantoren naar bijvoorbeeld wonen indien mogelijk.

Detailhandel

Hengelo beschikt over zes grote en moderne wijkwinkelcentra met een goede mix van supermarkten, filiaalbedrijven en zelfstandige ondernemers. Deze wijkwinkelcentra voorzien met name in de dagelijkse boodschappen. Deze winkelcentra mogen zeer beperkt uitbreiden indien noodzakelijk voor het bestaande winkelaanbod. Plein Westermaat heeft een regionale functie en moet die ook behouden. Wij handhaven de geldende bestemmingen van perifere detailhandel (PDV, grote producten) en grootschalige detailhandel (GDV, groot oppervlak) in de stad en staan geen verruiming toe. De binnenstad heeft een recreatief karakter, waar met name mode, accessoires, schoenen etc. te vinden zijn. Er worden geen m2 voor detailhandel meer toegevoegd. Wij werken mee aan herverkaveling.

ECONOMIE

Winkeltijden

De Winkeltijdenwet laat aan de gemeente over hoeveel koopzondagen zij mogelijk wil maken. Daarbij is alles tussen de 0 en 52 mogelijk. Voor de SP blijft draagvlak onder ondernemers voor een bepaald regime het uitgangspunt. Dit draagvlak zullen ondernemers binnen (Binnenstad, wijkwinkelcentra en Plein) zelf moeten blijven organiseren en aantonen.

Horeca

Met het realiseren van het Horecaplein van Lange Wemen concentreert Hengelo in dit gebied zijn daghoreca. De SP is daar voor. De nachthoreca blijft in de Pastoriestraat. Hier gelden wat ons betreft terecht andere, zeer ruime openingstijden. Horecaondernemers zijn wat ons betreft ook buiten hun zaak mede verantwoordelijk voor hun omgeving. Zij zullen hun klanten moeten aanspreken indien deze overlast veroorzaken.

Wijkeconomie

Wij zijn voor functiemenging in de wijken. Dat betekent dat we ook passende bedrijvigheid in de wijken toejuichen en kleine bedrijven ook de mogelijkheid bieden zich daar (verder) te ontwikkelen. De komst van bedrijfsverzamelgebouwen in de wijk als ondernemers hun eigen huis zijn ontgroeid moedigen we aan (zie ook hoofdstuk over de wijken en openbare ruimte). De brede ondersteuning voor MKBbedrijven en kleine zelfstandigen handhaven we. We stimuleren en ondersteunen startende ondernemers.

Watergebonden bedrijvigheid en havenbedrijf

Een havenbedrijf voor het Twentekanaal vergroot de potentie die het vervoer over water heeft en de watergebonden bedrijvigheid die daarmee samenhangt. Hengelo moet gelet op zijn sterke havenfunctie in belangrijke mate bijdragen aan de totstandkoming van het Havenbedrijf, waarin in eerste instantie de beheerfuncties van de verschillende gemeenten worden geharmoniseerd. Daarna kan de samenwerking met Port of Twente om de economische aantrekkingskracht van watergebonden bedrijvigheid te vergroten worden opgepakt en versterkt.

Economische samenwerking

Twente is een economisch gebied. De arbeidsmarkt stopt niet bij de gemeentegrenzen. Samenwerking met de andere gemeenten in Twente is van groot belang om de economische structuur in Twente te verbeteren en te versterken. Wij gaan volop door met de ingezette samenwerking binnen Twente.

Monumenten en industrieel erfgoed

Hengelo is groot geworden door de (metaal)industrie. Historische industriepanden en wederopbouwarchitectuur moeten voor volgende generaties zo goed en zo veel mogelijk zichtbaar zijn en in stand worden gehouden, bijvoorbeeld door ze een monumentale status te geven of door ze passend op te nemen in wijk- en (woning)bouwprojecten. 

GROND

We zijn terughoudend bij het voeren van een actieve grondpolitiek met als doel `geld verdienen´ vanwege de financiële risico’s die hieraan verbonden zijn. Indien er echter door een actieve houding van de gemeente een maatschappelijk knelpunt kan worden opgelost is de actieve aankoop en exploitatie van grond goed te verdedigen. Maatschappelijke knelpunten zijn bijvoorbeeld een tekort aan sociale huurwoningen of starterswoningen.

U bent hier