h

SP legt zich niet neer bij vervuiling Prezero

6 oktober 2023

SP legt zich niet neer bij vervuiling Prezero

Foto: SP Hengelo

De SP is verontrust over de situatie rondom afvallozingen door het bedrijf Prezero in het zuidelijk havengebied, de kanaalzone in Hengelo. Het bedrijf had een aanzegging gekregen van de provincie om de lozing van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) te beperken in het afvalwater maar hoeft van de rechter een verplichting daartoe voorlopig niet in te willigen. De SP legt zich daar niet bij neer.

De rechter oordeelde dat de omschrijving van de ZZS die de provincie hanteert onzorgvuldig en onduidelijk was en geeft het bedrijf daarmee voorlopig vrij baan om met de lozingen door te gaan. Op vragen van de SP Statenfractie in Zwolle kwam het antwoord van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten dat men niet tegen deze uitspraak in beroep wil gaan, maar twee jaar de tijd wil nemen de zaak te bestuderen.

De SP wil nu dat de gemeente Hengelo niet gaat zitten toekijken maar handelt namens inwoners die mogelijk aan deze ZZS worden blootgesteld. Ze vindt dat ook de gemeente Hengelo namens die bewoners gedupeerde is door deze gang van zaken en haar rechten moet gebruiken om deze blootstelling te stoppen.

De fractie wil ook precies weten waar dit bedrijf haar afvalwater in de Berflobeek loost, die immers dwars door Hengelo loopt.

Ook wil de SP fractie weten of de bewonersgroep die zich inzet tegen industrieoverlast in Hengelo Zuid hierbij geïnformeerd en betrokken wordt

Reactie toevoegen

U bent hier