h

Bewoners Hengelose Es in protest tegen gedwongen verhuizingen en onbetaalbare huren

14 mei 2014

Bewoners Hengelose Es in protest tegen gedwongen verhuizingen en onbetaalbare huren

Op dinsdag 13 mei hebben tientallen bewoners van de Hengelose Es een protestmanifestatie in hun wijk gehouden om aan te geven dat voor hen het betaalbaar en fatsoenlijk wonen onmogelijk wordt gemaakt. In de warmte van een middagzonnetje boden ze in het sloopgedeelte van de Hengelose Es hun noodkreten aan aan de directeur van Welbions, Harry Rupert. Hij was ontboden op een buurtplein waar meer dan 40 bewoners en hun kinderen zich hadden verzameld en hem verwelkomden met protestborden, spandoeken en leuzen, zoals "Wij willen niet wijken voor de rijken".
 

SP raadslid Mulder spreekt bewoners toe.

Bewoners van zowel de laagbouwwoningen alsook tientallen bewoners van de flats aan de Voerman, Maris en Wiegersstraat worden door Welbions gedwongen naar een andere woning elders in de stad te verhuizen. Ondanks het feit dat ze verhuiskostenvergoeding krijgen betekent het voor de meeste huishoudens dat ze  -als ze al een vergelijkbare woning vinden - er honderden euro's huur per maand meer voor moeten gaan betalen. Dit vinden ze onacceptabel. De SP ondersteunt de bewoners in dit protest en wil van zowel de woningcorporatie alsook van de gemeente een oplossing voor dit grote probleem.

Directeur Rupert van Welbions leest bewonerseisen voor

Na het voorlezen van de eisen van de bewoners van zowel de laagbouw, als die van de flatbewoners  vond er een korte discussie plaats, waarbij de Welbionsdirecteur enerzijds aangaf de problemen van de bewoners te onderschrijven en aan de andere kant benadrukte dat Welbions zelf door het kabinetsbeleid in de financiële problemen zit. Verschillende bewoners gaven aan dat wat hen betreft Welbions haar problemen niet moet afwentelen op huurders die door gedwongen verhuizing in een zwakke positie terecht zijn gekomen. Zij hebben niet gevraagd om een enorme huursprong en vinden dan ook dat Welbions hen niet mag pakken in hun -vaak lage - inkomen. De SP ondersteunde deze oproep van harte en kreeg de toezegging van Rupert, dat zij zich zullen beraden op de individuele oplossingen voor de huurders en hun gezinnen, maar ook dat de toekomst van de drie flats nog eens nader bekeken zal worden. Welbions zegde hierop toe met de gemeente in gesprek te willen en er bij de flatbewoners op terug te komen.

's avonds manifestatie in Stadhuis

Om als bewoners te laten zien dat het hen menens is trokken ze die avond allemaal naar het Stadhuis om daar  de nieuwgekozen gemeenteraad hun protest te laten horen.  

Protesterende bewoners in het stadhuis

Daar werd dezelfde oproep overhandigd aan de voorzitter van de Gemeenteraad Burgemeester Schelberg. Bewoners vinden dat ook het gemeentebestuur zich hun grote problemen met de gedwongen verhuizing naar onbetaalbare woningen moet aantrekken en samen met Welbions een oplossing zal moeten vinden.

Overhandiging van de bewonerseisen aan de burgemeester

Momenteel wonen onder andere nog 13 gezinnen met kinderen in de laagbouwwoningen die al meer dan een jaar zoeken naar een betaalbare woning, maar die niet kunnen vinden.

In de drie flats wonen in totaal 208 huishoudens, die ook binnenkort gedwongen zijn te verhuizen. Veel bewoners vinden dat de flats ook voor hen gerenoveerd zouden moeten worden, net als het plan is met vijf andere flats in de Hengelose Es. Wat daar kan, kan volgens hen ook met deze flats (de Voerman, de Maris en de Wiegerssflat). Bewoners zijn boos omdat de plannen van Welbions gaan over de bouw van koopwoningen en het maken van duurdere appartementen in de flats die niet te betalen zijn voor mensen met een lager inkomen. Veel bewoners geven daarom aan niet te willen 'wijken voor de rijken'.

U bent hier