h

Wethouder ten Heuw rekent de Tweede Kamer ellende Participatiewet voor

16 januari 2014

Wethouder ten Heuw rekent de Tweede Kamer ellende Participatiewet voor

De in de nieuwe Participatiewet voorgestelde herkeuring van de mensen in de zogenaamde Wajong uitkering (Wajong: mensen die vanaf hun jeugd een handicap hebben) betekent dat naar schatting 40 % van hen hun uitkering verliezen en aangewezen raken op een bijstandsuitkering van de gemeente. Dat stelde wethouder Mariska ten Heuw die als lid van de Commissie Werk en Inkomen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) uitgenodigd was op een hoorzitting van de Tweede Kamer over de zogenaamde Participatiewet.

Naast het feit dat na herkeuring 40 % van de huidige Wajongers recht zal hebben op slechts een lagere bijstandsuitkering is er ook een groot percentage Wajongers die alle recht op een uitkering gaan verliezen en afhankelijk worden van het inkomen van een partner.

Voor Hengelo betekent dat concreet dat met de participatiewet van de ruim 1500 mensen met een Wajong er mogelijk 700 tot 800 in de bijstand terecht zullen komen, een enorme toename, waarvoor de gemeenten hun uitgaven dus enorm zullen zien stijgen.

Ook het geld wat het Rijk voor begeleiding naar een baan beschikbaar stelt aan de gemeenten is volstrekt onvoldoende, naar schatting minder dan 15 % van wat nodig zou zijn (1.000 euro in plaats van de benodigde 8.000-9.000 euro) per begeleiding van iemand met een arbeidsbeperking naar een passende baan.

Het door het kabinet voorgestelde aantal banen in het bedrijfsleven is volgens ten Heuw ook bij lange na niet realistisch. Bedrijven zijn zeker in tijden van crisis niet in staat om mensen met een arbeidsbeperking op te nemen. En waar dat wel plaatsvindt zal dat dan waarschijnlijk leiden tot verdringing van andere werknemers voor die werkplek.

Kortom, in heldere berekeningen die gelden voor de Hengelose situatie veegde de wethouder de vloer aan met deze voorgestelde Participatiewet.

Het is binnenkort aan de Tweede Kamer om zich uit te spreken over dit onmogelijke en niet sociale wetsvoorstel.

U bent hier