Ulenbelt: 'SP gaat knokken: We laten ons de pensioenen niet afpakken!'
Ulenbelt: 'SP gaat knokken: We laten ons de pensioenen niet afpakken!'
Nieuwjaarsbijeenkomst druk bezocht
Met ruim 100 aanwezigen was de Nieuwjaarsbijeenkomst in Metropool opnieuw druk bezocht . Het programma gaf daar ook alle aanleiding toe, want de SPeciale gast SP Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt zorgde voor een heldere uiteenzetting over wat de bedreigingen zijn voor ouderen in Nederland. En die bedreiging zit 'm niet in de zogenaamde vergrijzing. Nee die bedreiging zit 'm vooral in dit nieuwe kabinet Rutte 2. Zo baart de dreigende verlaging van de aanvullende pensioenuitkeringen de SP grote zorgen.
Ulenbelt waarschuwt voor 65-plusgat.
"Mensen die vanaf dit jaar 65 worden moeten steeds langer gaan doorwerken, eerst een maand, dan twee, enzovoort tot 28 maanden aan toe. Hierdoor ontstaan voor grote groepen ouderen financiële gaten in de periode tussen hun 65e levensjaar en het moment dat zij recht hebben op AOW". Staatssecretaris Klijnsma weigert deze gaten te dichten.
"Onbegrijpelijk," zo vindt Ulenbelt. Hij heeft dan ook een actiecomité opgericht dat het verzet gaat organiseren tegen deze schandelijke financiele achterstelling van ouderen met de naam comité 'Dicht het 65 Plus Gat' .
Ulenbelt ging verder in op tal van andere bedreigingen door het rechtse beleid van dit VVD / PvdA kabinet. Zo moeten er tienduizenden banen in de thuiszorg worden geschrapt door de bezuinigingen en zal voor veel mensen, onder wie dementerende bejaarden de dagbesteding geschrapt gaan worden. Allemaal zaken waar gemeenten ook straks verantwoordelijk voor worden. Ulenbelt: "Het klinkt allemaal mooi dat de gemeenten de thuiszorg en zorg voor ouderen meer gaan coordineren, maar het rijk ziet het enkel als een flinke bezuinigingsoperatie. De gemeenten zitten straks met de shit omdat ze gewone thuiszorg en zorg voor ouderen niet kunnen leveren."
Ook voor huurders wordt de ellende groter. Door de verhuurdersheffing, waarbij het kabinet 2 miljard uit de huursector wil weghalen dreigen de woningcorporaties om renovatieprojecten af te blazen, terwijl de bouw van sociale huurwoningen vrijwel overal is gestopt. Dit, terwijl de vraag naar betaalbare huurwoningen alleen maar toe zal nemen. Er zijn nog nauwelijks mensen die een hypotheek kunnen krijgen, waardoor steeds meer gezinnen zullen zijn aangewezen op een huurwoning.
'Twentse Roots'
Ulenbelt haalde nog herinneringen op over zijn Twentse jonge jaren. Als 12 jarige fietste hij iedere dag van Haaksbergen naar de HBS in Hengelo. Zijn vader werkte bij een notariskantoor in Haaksbergen. Na diens dood erfde hij een bijzonder object, een sabel die toebehoorde aan de laatste dorpsomroeper die Haaksbergen gekend heeft “Poet’n Graads” .
Hotlo van Stork terug naar Hengelo
Wil Kuipers, een van de initiatiefnemers en lid van Stichting SOS-Hotlo, gaf een bijzondere presentatie van de succesvolle pogingen tot dusver om een van de laatst varende scheepsdieselmotoren terug naar Hengelo te krijgen. Voor de Tweede Wereldoorlog waren er verschillende van die imposante motoren geproduceerd voor de grote zeevaart. Kuipers gaf in een prachtige presentatie inzicht in de stand van zaken en de ophanden zijnde verscheping naar Rotterdam.
Aandacht voor breinkankeronderzoek
Tenslotte was er ook aandacht voor het verhaal van Bmx’er Dyon Planting, die onlangs de gemeenteraadscommissie nog voorhield dat een skatepark in Hengelo niet gebouwd wordt voor hangjongeren, maar sportieve jongeren, die midden in de maatschappij staan. Hij vertelde van een groep bevriende Bmxérs (fietskunstenaars) die zijn gestart met het inzamelen van geld voor breinkankeronderzoek. Dyon was er via zijn oom, die plotseling de zeer ernsige vorm van breinkanker kreeg dat er nauwelijks geld is voor onderzoek naar deze relatief vaak voorkomende vorm van kanker. Zonder onderzoek lijkt het er sterk op dat patienten die hiermee eenmaal gediagnosticeerd zijn vrijwel geen genezende behandeling meer te wachten staat. Daarom hebben Dyon en zijn Bmx vrienden in korte tijd al 5000 euro opgehaald voor breinkankeronderzoek.
Zijn Oom Fons de Visser was ook aanwezig en kon aan het eind van de avond 200 euro in de pet mee naar huis nemen, de opbrengst van de inzameling op een zeer geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst, waarbij de muziek gespeeld werd door de Twentse formatie Slow Rain.