h

Feestelijke viering 50 jarig bestaan SP in Hengelo

28 oktober 2022

Feestelijke viering 50 jarig bestaan SP in Hengelo

Foto: SP Hengelo

Het werd een waar actiefeest in Metropool Hengelo ter gelegenheid van de 50 ste verjaardag van de SP. Ruim 140 gasten waren bijeen om de presentatie van het nieuwe boek van de schrijver Marco Krijnsen mee te maken: ‘AKTIE! Vijf decennia activisme in Twente’

Twee van de hoofdrolspelers die door Krijnsen uitvoering zijn bevraagd waren aanwezig en brachten de prachtige verhalen uit die tijd. Jan de Jongh, oud-studentenpastor, afkomstig uit Friesland die een linkse studentenbeweging op de Technische Hogeschool Twente voedde met zijn bevlogenheid. 

En Jean Rouwet, SP er van het eerste uur, afkomstig uit Limburg en vanuit Nijmegen geparachuteerd naar Twente om daar de socialistische beweging met de SP vorm te geven. Jean kon zelf door ziekte niet aanwezig zijn, maar werd door presentator Niels Veurink van 1 Twente via een videoverbinding betrokken.

Bij binnenkomst werd het publiek getrakteerd op activistische uitingen van een groep die met muziek iets liet zien van het enthousiasme dat bij veel van de acties in Twente ten toon werd gespreid.

En er was champagne!

Het eerste exemplaar van het boek werd overhandigd aan Remi Poppe, oud Tweede Kamerlid voor de SP en belangrijke activist tegen het gebruik van asbestvezels, wat leidde tot een asbestverbod in 1992. In de jaren daarna maakte hij zich sterk voor het opruimen van asbestproducten in de leefomgeving van mensen, waar Eternit, de producent nog steeds niet aan mee wil betalen.

Het boek is mede mogelijk gemaakt door een nalatenschap van de vorig jaar overleden eerste SP er in Hengelo, Jan Heerdink. Zie : Afgelopen zondag 18 april overleed JAN HEERDINK in de leeftijd van 73 jaar. SP Hengelo

Het prachtige geïllustreerde boek is te verkrijgen in de boekhandel, maar ook bij de SP afdeling Hengelo en via de landelijke webshop sp.nl/shop.

Reactie toevoegen

U bent hier