h

SP Hengelo verliest geduld met wethouder Wonen: ‘door laksheid hebben beleggers nog steeds vrij spel’.

9 juli 2021

SP Hengelo verliest geduld met wethouder Wonen: ‘door laksheid hebben beleggers nog steeds vrij spel’.

Foto: SP Hengelo

De SP fractie is bij monde van SP raadslid Vincent Mulder zeer ontevreden over het optreden van het college bij het aan banden leggen van vastgoedbeleggers.

Al in januari drong de SP er bij het college op aan om een zogenaamde zelfwoonplicht in te voeren, die er voor moet zorgen dat kopers van huizen ook verplicht zijn zelf in hun aangekochte woning te gaan wonen. Dit moet speculanten de pas af snijden die proberen in deze tijd van lage renterendementen hun met hun geld de huizenmarkt op te kopen en zodoende via de huren hun geld te laten renderen. Het college heeft nog geen reactie gegeven op het voorstel van maanden geleden.

SP raadslid Mulder:

“Ook in Hengelo zien we steeds meer dat spaargeld en beleggingen worden gebruikt om huizen op te kopen. Huizen zijn bedoeld om in te wonen en horen er niet te zijn als beleggingsobjecten. Bij de huidige schaarste aan betaalbare woningen voor vrijwel iedereen is het zaak dat de overheid er voor zorgt dat de prijsopdrijving wordt gestopt. Dat kan door er voor te zorgen dat er betaalbare woningen worden bij gebouwd, maar dat moet ook door het beschermen van woningzoekers tegen speculanten. Een zelfwoonplicht zoals door ons is voorgesteld is daar een goed middel voor. Wij willen dat die in Hengelo zo snel mogelijk wordt ingevoerd.”

In Almelo is inmiddels in korte tijd wel een dergelijke zelfwoonplicht ingesteld. De SP vraagt zich af of Hengelo nog wel eens met de buren spreekt over zaken die de wooncrisis moeten indammen en wil dat Hengelo snel tot maatregelen overgaat om de beleggers en speculanten de pas af te snijden.

Reactie toevoegen

U bent hier