h

SP wil huizenbeleggers en huisjesmelkers de pas af snijden

26 januari 2021

SP wil huizenbeleggers en huisjesmelkers de pas af snijden

De SP fractie in Hengelo wil een einde maken aan het opkopen van woningen door mensen die er niet zelf in gaan wonen. Overal in het land, ook in Hengelo is er binnen de grote vraag naar woningen een groep kopers die de woningen wil gebruiken als belegging en ze wil gebruiken voor verhuur of speculatie. Deze zogenaamde huisjesmelkers en speculanten wil de SP niet toelaten op de woningmarkt. In verschillende steden, waaronder Amsterdam, maar ook kleinere gemeenten als Boxtel en Bergeijk is een zelfwoonplicht ingevoerd. De SP wil van het college weten of deze maatregel ook voor Hengelo, en wellicht breder in heel Twente, kan worden ingevoerd.

In een artikel in de Tubantia werd afgelopen week gemeld dat 1 op de 10 huizen die in Hengelo verkocht worden door de koper niet wordt gebruikt om in te wonen maar voor winstoogmerk. Landelijk is dat aantal een stuk lager. Volgens SP raadslid Vincent Mulder betekent dit dat de druk op de woningmarkt oneigenlijk toeneemt:

“Als er in de huidige woningcrisis zoveel woningen worden opgekocht om rijker van te worden dan zijn veel woningzoekers de dupe. De prijzen worden opgedreven en dus vallen veel mensen uit de boot. Nog meer woningen blijken niet te koop en worden te duur voor mensen met een gewoon inkomen. 10 % van de beschikbare koopwoningen worden, zo blijkt, een speculatiespeeltje voor beleggers”

De SP dringt er daarom bij het college op aan om Twentebreed te proberen dergelijke speculanten buiten de deur te houden.

U bent hier