h

SP vindt falen brandalarm onacceptabel en roept gemeente op in te grijpen

22 juli 2019

SP vindt falen brandalarm onacceptabel en roept gemeente op in te grijpen

Foto: SP Hengelo

De SP in Hengelo is zeer verontrust over het falen van het brandalarmsysteem in een onlangs gerenoveerde flat in de Hengelose Es. Bij een felle uitslaande brand in de vroege ochtend van 19 juli kwamen de tientallen bewoners van de Wiegersflat met de schrik vrij. Maar de schade is enorm. Veel roet en rookschade, die, volgens de bewoners nog wordt verergerd doordat het luchttoevoersysteem de rooklucht door de hele flat blijft blazen. Maar het ergste is nog wel de onveiligheid die men voelt vanwege het niet afgaan van het brandalarm, terwijl er een deel van de flat in lichterlaaie stond.

SP raadslid Vincent Mulder:

“Als je het hoort hebben de bewoners enorm veel geluk gehad. De bewoner van het appartement waar de brand woedde had gealarmeerd moeten worden door de brandmelder die bij de renovatie in de woning zou zijn aangebracht. Dat hij zonder een dergelijk alarm wakker werd mag een wonder heten. En bijzonder knap dat hij toen op eigen kracht alarm heeft geslagen, letterlijk door op deuren van buren te bonken om hen wakker te krijgen. Maar dat een aangelegd alarmeringssysteem niet blijkt te werken is fnuikend voor het vertrouwen in je eigen veiligheid.”

De SP wil dan ook opheldering over hoe dit heeft kunnen gebeuren, waarom het brandalarmsysteem niet functioneerde en of het systeem wel regelmatig getest is.

Ook is de SP bezorgd over de veiligheid van de bewoners en heeft begrip voor hun verloren vertrouwen in de brandveiligheid van hun flatwoningen. Veel bewoners, die er nu sinds een jaar wonen willen verhuizen. De schrik van de brand, de schade en overlast, naast het falen van het brandalarm zorgen ervoor dat het woonplezier op een dieptepunt is beland. Mulder:

“De slechte communicatie met de eigenaar en de beheerder van de flat over tal van ongemakken sinds de oplevering heeft zeker niet bijgedragen aan fijn wonen, zoals je dat zou wensen bij deze forse huurprijzen. Bovendien hangt er een boete van 1000 euro boven je hoofd wanneer je als bewoner binnen twee jaar je huur opzegt. Dit is geen sociale verhuurder. Dit is een belegger die alleen winst wil pakken, en wegkijkt bij wooncomfort, goed contact met huurders, en nu blijkbaar ook de veiligheid niet kan garanderen.”

In een brief aan het college wil de SP fractie dat het college opheldering geeft over het falen van het brandalarm en zorgt dat de verhuurder zijn verantwoordelijkheid neemt in het wegnemen van de schade en het herstel van vertrouwen in de brandveiligheid van de woningen. Ook wil de SP dat het college bij de verhuurder aandringt om boetevrij vertrek van huurders bij wie die dit vertrouwen geschonden is.

U bent hier