h

SP Hengelo wil slachtoffers voorkomen bij volgende uitval 112

8 juli 2019

SP Hengelo wil slachtoffers voorkomen bij volgende uitval 112

De SP fractie is bezorgd over de uitval van het alarmmeldnummer 112 die op 24 juni jl. plaatsvond en enkele uren deze melddienst bij serieuze ongevallen en levensbedreigende situaties plat legde. Enkele dagen later bleek dat er tijdens deze uitval verschillende meldingen van in nood verkerende mensen de hulpdiensten niet of slechts moeilijk konden bereiken. In enkele gevallen, waaronder ook in Twente bleek iemand in nood te zijn overleden waarbij de hulpdiensten niet tijdig konden worden ingeschakeld.

De SP vindt het onbestaanbaar dat er geen goed werkend backup systeem voorhanden bleek te zijn en wil van de burgemeester weten wat de gemeente of de veiligheidsregio Twente kan doen om bij dergelijke uitval calamiteiten en slachtoffers te kunnen voorkomen.

SP raadslid Hugo Koetsveld:

“We willen dat de burgemeester er voor gaat zorgen dat er bij herhaling van de uitval van dit noodnummer er meteen overgeschakeld kan worden op een andere meldmogelijkheid. We kunnen blijkbaar niet vertrouwen op de rijksoverheid in deze. Want bij een dergelijke uitval in 2012, waarbij toen ook slachtoffers overleden die niet tijdig bereikt konden worden, verklaarde de toenmalige minister Opstelten dat dit nooit meer voor zou kunnen komen. We weten us inmiddels wel beter en vinden dat er in Hengelo en Twente backup systemen moeten worden ingezet, waarmee ook regelmatig geoefend wordt.”

U bent hier