h

SP wil duidelijkheid over privacy hotelgasten in Twente

12 maart 2015

SP wil duidelijkheid over privacy hotelgasten in Twente

De Hengelose SP-fractie stelt vragen aan burgemeester Schelberg over het versturen van gastenlijsten van Twentse hotels naar de politie. Vorige week werd bekend dat Twentse hotels systematisch iedere nacht hun gastenlijsten overhandigen aan de politie. De SP wil nu helderheid over de privacysituatie voor hotelgasten die in Twente verblijven.

SP-raadslid Hugo Koetsveld: “Natuurlijk wordt er soms inbreuk gemaakt op de privacy om de politie te helpen met opsporing. Maar om nou elke nacht de gastenlijsten te versturen, dat gaat te ver. Daarnaast moet volstrekt duidelijk worden wat er met de gegevens gebeurt en hoelang deze bewaard worden.”

Volgens Koetsveld past deze situatie naadloos in de tendens van de overheid om steeds meer privacygevoelige informatie te verzamelen over burgers: “Steeds vaker wordt er privacy opgeofferd om de veiligheid te vergroten, terwijl vaak allerminst duidelijk is of de veiligheid er daadwerkelijk op vooruit gaat. Ondertussen verzamelt de overheid een steeds grotere bulk gegevens van burgers en dat is gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan criminele hackers die met allerlei gegevens van burgers aan de haal gaan.”

De SP hoopt dat er met de beantwoording van de vragen duidelijkheid komt en dat het systematisch versturen van de gastenlijsten nog eens kritisch tegen het licht wordt gehouden. De burgemeester heeft 30 dagen om de beantwoording op papier te zetten.

Bijlage: Betreft vragen over gegevensuitwisseling tussen hotels en de politie

U bent hier