h

Aanbieding bijna 10.000 handtekeningen aan directie ZGT ziekenhuis

16 maart 2014

Aanbieding bijna 10.000 handtekeningen aan directie ZGT ziekenhuis

Al vroeg in de ochtend van zaterdag 15 maart werd voorafgaand aan de Open Dag onder aanwezigheid van tientallen aanwezigen actievoerders door de SP 9.600 handtekeningen aangeboden aan de directie van het ZGT ziekenhuis.

Aanbieder was Floor van Grouw, fractievoorzitter van de SP, die de directeur de heer Schmidt en de heer Ruikes van de raad van Bestuur opriep om te stoppen met het uitkleden van het Hengelose ziekenhuis en zich te houden aan de eerder gedane belofte van het in stand houden van  twee volwaardige ziekenhuizen in Hengelo en Almelo. De reacties van inwoners zijn fel afwijzend tegen het verdwijnen van afdelingen die horen bij de basiszorg van een ziekenhuis voor de regio van 140.000 inwoners. Het is niet te bevatten dat winst vóór mensen gaat.

Menzis had als grote zorgverzekeraar laten weten niet aanwezig te willen zijn bij de aanbieding, omdat men pas wilde reageren als in april de plannen door het ziekenhuis bekend worden gemaakt. Een woordvoerder van Menzis liet weten zich heel goed bewust te zijn van de grote onrust die de verplaatsing van afdelingen onder de bevolking teweeg bracht. De heer Schmidt gaf in zijn antwoord aan zich rekenschap te geven van de onrust die dit teweeg bracht en daar in zijn plannen ook rekening mee te zullen houden.

"Niet het kind met het badwater weggooien! Inwoners willen behoud Verloskunde en IC"

De tientallen SP actievoerders lieten ook figuurlijk zien wat het voor de inwoners van Hengelo betekent door een kinderbadje leeg te laten lopen zonder het  'kind' er eerst uit te halen. Met spandoeken en borden werd hun verhaal kracht bij gezet: "Niet het kind met het badwater weggooien!".

De ZGT directie heeft lange tijd verkondigd dat beiden Hengelose ziekenhuizen volwaardige ziekenhuizen zouden blijven. Maar telkens werd deze belofte door sluiting van afdelingen gelogenstraft. Zo verdween begin 2010 de afdeling Neurologie naar Almelo. Eind 2011 trok de SP op nieuw aan de bel op de berichten van het afstoten van afdelingen van het Hengelose Ziekenhuis naar Almelo. Het ging toen om het sluiten van de afdeling Psychiatrie in de weekenden en geruchten over het sluiten van de afdeling longziekten en cardiologie.

In juni 2012 startte de SP een meldpunt ZGT om de klachten en problemen van personeel en patiënten in kaart te brengen. Aanleiding was een toenemende onrust onder personeel, die slechts anoniem zaken naar buiten brachten. Het was aanleiding voor een rapport dat de SP daarover naar buiten bracht getiteld "Zorgschrift Volwaardige In september 2012 werd bewaarheid wat door personeel al werd gevreesd, namelijk dat de Intensive Care uit Hengelo zou verdwijnen. Daarop startte de SP een handtekeningenactie die afgelopen jaar werd uitgebreid toen in oktober bekend werd dat de afdeling Verloskunde, en gevreesd daarmee ook de kinderafdeling en Gynaecologie uit het Hengelose ziekenhuis zullen verdwijnen. De reacties van vrijwel alle inwoners van Hengelo en omstreken zijn steeds eensluidend afwijzend op deze ontmanteling van het goed bereikbare en steeds duur verbouwde ziekenhuis in Hengelo.

U bent hier