h

Vragen SP over ongeval goederentrein Borne-Hengelo

6 november 2013

Vragen SP over ongeval goederentrein Borne-Hengelo

De SP fractie in Hengelo heeft naar aanleiding van een ernstig ongeval met een goederentrein vanochtend bij Borne het college opgeroepen om bij staatssecretaris Mansveld de plannen voor intensivering van het goederenvervoer af te blazen. Volgens de SP toont dit ongeval, waarbij een trein een spoor van vernielingen aan rails en leidingen over 3 km veroorzaakte, aan dat ernstige ongevallen met goederentreinen niet onwaarschijnlijk zijn. De ontsporing van een wagon leidde tot grote schade.

STOP PLANNEN VOOR MEER GOEDERENTREINEN

Actie tegen meer goederentreinen.SP raadslid Vincent Mulder: 'We mogen van geluk spreken dat de machinist door een andere machinist van een passerende trein gewaarschuwd is en de trein heeft kunnen stoppen. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren. Een grote ontsporing in een woonwijk, of een aanrijding met een tegemoetkomende passagierstrein is niet ondenkbeeldig meer.'

De SP wil dat het college dit incident aangrijpt om samen met actiegroepen als RONA en NO RAIL en met andere gemeenten langs de IJssel en Twentelijn zwaar te protesteren bij dit kabinet tegen de plannen voor veel meer goederentreinen over dit spoor. Afgelopen vrijdag 1 november waren nog honderden mensen in protest in Zutphen bijeen tegen de plannen van dit kabinet. Ook vanuit Hengelo waren er tientallenden demonstranten bij aanwezig.

Inmiddels heeft ook het SP Tweede Kamerlid Eric Smaling vragen gesteld naar aanleiding van dit spoorongeluk.

De vragen van de SP-fractie

U bent hier