h

BASTA! manifestatie: genoeg van dit kabinet!

2 oktober 2013

BASTA! manifestatie: genoeg van dit kabinet!

Maar liefst ruim 5000 mensen, waaronder twee volle bussen uit Twente, lieten van zich horen op het protest tegen het bezuinigingsbeleid van het kabinet. Zij deden mee aan de manifestatie “Basta, nu de ommezwaai” waar de boodschap voor Rutte en zijn trawanten duidelijk was: BASTA!

Hengelose demonstranten bij BASTA.

Basta! was georganiseerd door het comité Stop de bezuinigingen, een samenwerkingsverband van meer dan 50 progressieve organisaties, waaronder de SP. De demonstratie begon op het Beursplein, daarna trokken de demonstranten naar het beeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meierplein. Door de ROOD jongeren uit Hengelo werd heel prominent een groot spandoek getoond met de tekst: "Hengelo-o-o zegt No-no-no"

Hengelo-o-o zegt No-no-no

Er werden toespraken gehouden door onder meer SP-leider Emile Roemer en Ruud Kuin van de FNV. Emile Roemer kondigde een hete herfst protesten tegen de bezuinigingen aan, hij vroeg zich af waar de grens van de PvdA ligt, het kabinet voert immers enkel een rechts afbraakbeleid. “Het kabinet probeert de crisis af te wentelen op kwetsbare groepen in de samenleving. Daarom is de naam van deze demonstratie ook “Basta”. Er wordt bezuinigd op de (thuis)zorg en kinderopvang, de huren gaan omhoog en de lonen en uitkeringen liggen onder vuur. Bovendien nemen (jeugd)werkloosheid en armoede toe. Ondertussen worden de rijkste 10% van de bevolking alleen maar rijker en neemt het aantal miljonairs alleen maar toe” aldus SP-leider Emile Roemer. Uit de reacties van de demonstranten blijkt dat zij het niet bij deze demonstratie willen houden en strijdbaar hun protest blijvend zullen laten horen. De FNV heeft al aangekondigd dat als dit kabinetsbeleid niet wijzigt er op 30 november in Utrecht een groot vervolg is op deze eerste manifestatie van Basta!

 

De toespraak van Emile Roemer.
Een impressie van de manifestatie. (Youtube).

 

U bent hier