h

SP rapport: Onrust in ZGT vanwege uitkleden Hengelose ziekenhuis

16 augustus 2012

SP rapport: Onrust in ZGT vanwege uitkleden Hengelose ziekenhuis

De SP in Hengelo maakt in een rapport melding van grote verontrusting bij personeel van het Hengelose ZGT ziekenhuis en van de ambulancediensten over de reorganisatie. In het rapport, getiteld Zorgschrift Volwaardige Ziekenhuizen in Twente, worden de ervaringen en meldingen van personeel en patiënten beschreven die binnenkwamen op een door de SP geopend meldpunt ZGT in juni jl.
De Socialistische Partij opende dit meldpunt toen duidelijk werd dat er veel onrust heerste bij het personeel over de reorganisatie, waarbij de belofte van de directie van het ZGT tot het in stand houden van twee gelijkwaardige en volwaardige ziekenhuizen in Almelo en Hengelo met voeten werd getreden. Bovendien blijkt er sprake van een opgelegde zwijgplicht en daardoor angst onder het personeel om hun onvrede en kritiek te uiten.

Uit de meldingen blijkt onder meer dat er wel degelijk sprake is van het wegtrekken van vitale onderdelen van een volwaardig ziekenhuis uit Hengelo. Naast de afdeling neurologie, de weekendbehandeling van psychiatrische patiënten verdwenen ook de afdeling long- en vaatziekten. Mede hierdoor is de capaciteit van de Intensive Care sterk teruggebracht en is er onderbezetting van deze intensieve patiëntenzorg. Ambulancepersoneel meldt dat tegenwoordig de meeste patiënten die voorheen naar Hengelo werden gestuurd nu naar Almelo moeten worden vervoerd, terwijl de opvangcapaciteit in Almelo vaak onvoldoende is. Ook verdwenen al eerder het Zotel en de short stay afdeling in Hengelo. Wat er in Hengelo is bijgekomen, maagbandoperaties, is van een volstrekt andere zorgcategorie dan wat er verdwijnt. Het zelfstandige maatschap van orthopeden (OCON) dat inmiddels binnen het ZGT opereert, zorgt tevens voor ongelijkwaardige behandeling van patiënten, zo wordt gemeld.
Het grootste probleem vormt echter het feit dat het personeel volstrekt onvoldoende wordt gekend in de reorganisatieplannen. Het personeel heeft sterk de indruk dat de zorg voor de patiënten bij de directie niet meer de eerste prioriteit heeft. Het personeel eist dan ook dat het voordat er verder wordt gegaan met de reorganisatie, betrokken wordt bij de discussie over de toekomst van de ziekenhuiszorg in Twente als geheel.

De SP heeft het voortouw genomen om op korte termijn een eerste aanzet te geven tot een dergelijke discussie, waarbij directie, vakbonden, huisartsen en het zorgpersoneel van de ziekenhuizen zullen worden uitgenodigd.

 

Rapport Zorgschrift Volwaardige Ziekenhuizen in Twente (pdf).

 

U bent hier