h

SP: Hengelo ontbeert kunst

15 december 2010

SP: Hengelo ontbeert kunst

Tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar werd is er besloten over twee belangrijke veranderingen op het marktplein in Hengelo. De SP fractie stemde voor meer groen, meer bomen op het plein op de plek waar nu nog de lichtlindes staan. Ook kon zij instemmen met het plaatsen van het 'Beren-kunstwerk' op de markt, een vijftal grote bronzen beren.

Vincent MulderVoornaamste reden bij deze afweging is dat Hengelo meer kunst nodig heeft, meer in plaats van minder. Begin 2000, elf jaar geleden is er al geld gereserveerd voor kunst in de binnenstad. Dat geld is nooit aan kunst besteed. Woordvoerder Vincent Mulder van de SP fractie: "Na 11 jaar is het hoog tijd om het geld dat daarvoor beschikbaar gesteld is om te zetten in iets dat prikkelt, iets dat mogelijk streelt, iets dat emoties oproept, heftig of diep, iets dat wordt gezien als een juweel of een belediging, iets dat uitdaagt, bewondering of verontwaardiging wekt. En dat is kunst. Onze stelling is Hengelo ontbeert kunst, Hengelo mist kunst, heeft meer kunst nodig. Het berenontwerp voldoet nu al aan de definitie van kunst die ik zojuist gaf. Wij prijzen dan ook de fracties die de inwoners hebben aangesproken om te vertellen wat dit kunstontwerp met hen doet. Weinig kunstwerken kunnen zeggen dat voor hun realisatie ze al zoveel stof hebben doen opwaaien. Op zich al een reden om het te willen, kun je zeggen.".

Belangrijke overweging voor de SP fractie was ook dat de Provincie dit voorstel voor verbetering van het marktplein voor de helft mee wil betalen. "Dan blijft dus de helft van het gereserveerde geld over," aldus Mulder "wat de SP betreft voor meer kunst".

De volledige bijdrage van de SP in dit debat.

U bent hier