h

Ziekenhuis blijft onduidelijk over toekomst

5 februari 2010

Ziekenhuis blijft onduidelijk over toekomst

De voorzitter van de Raad van Bestuur van de Ziekenhuis Groep Twente, Meindert Schmidt, ontving in Hengelo ruim 15.000 handtekeningen van verontruste burgers. Door Mariska ten Heuw, lijsttrekker van de SP in Hengelo en PvdA voorman Wim Winter werden de handtekeningen die in Hengelo (ruim 10.000!) en omstreken waren verzameld uitgereikt. Daarnaast werden ook handtekeningen overhandigd door de heren Geelink, een betrokken ervaringsdeskundige, en Bozbek van de Turkse ouderen vereniging.

Aansluitend probeerde Meindert Schmidt in een presentatie tijdens een goed bezochte “Trefpunt-bijeenkomst” duidelijk te maken waarom de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) gedwongen is afdelingen samen te voegen en het zorgaanbod in Hengelo (en straks Almelo?) te verschralen. Het werd duidelijk dat het ziekenhuis van mening is dat het zich in een slachtofferrol bevindt, gedwongen door de inspectie en Europese regelgeving moeten afdelingen sluiten. Volgens Schmidt is er geen enkele relatie met de miljoenenbezuiniging die ook moet worden doorgevoerd.

Uit de zaal kwamen vele vragen. De antwoorden konden de onrust bij de aanwezigen echter niet wegnemen. De vragen gingen vooral over de te sluiten afdelingen, hoe het miljoenenverlies tot stand is gekomen en zal worden opgelost werd niet duidelijk.

Hoe staat de SP hierin?

De SP snapt wel dat het voor bepaalde specialistische behandelingen beter is dat de artsen en verpleegkundigen hierin voldoende ervaring hebben. Voor de kwaliteit is het goed dat hierin ervaring blijft. Waar het de SP om gaat is dat mensen niet verder van huis dan strikt noodzakelijk behandeld of verzorgd worden. Uiteraard moet ook gezorgd worden dat daar waar hulp spoedeisend is dit op elke lokatie kan worden verleend. Hierover kon nog geen duidelijkheid gegeven worden door het ziekenhuis.

Wat wel duidelijk is is dat het ziekenhuis deze besluiten alleen neemt, van enige inspraak van de overheid of de patienten zal geen sprake zijn. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom een groot deel van de bevolking zo wantrouwend is. De besluiten worden genomen door de directie van een stichting en misschien beïnvloed door verzekeraars. Dit terwijl de overheid (die belastinggelden geeft) en de inwoners (die premie betalen aan de verzekeraars), het hele ziekenhuis financieren maar niet mogen meebeslissen.

Tenslotte de bezuinigingen. Schmidt vertelde dat hij vorig jaar 3 miljoen verlies heeft gemaakt. Dit bleek een structureel verlies te zijn want het moet ook structureel worden bezuinigd. Daarnaast moet het verlies van 3 miljoen euro in één jaar worden terugverdiend. Dit is ook vreemd. Het laat nog meer wantrouwen achter. Is er nu een structureel verlies van 3 miljoen of zitten er nog veel meer addertjes onder het gras. De SP zou graag zien dat de ZGT ook hierover duidelijkheid gaat verschaffen. Het gaat immers om onze zorg, onze werkgelegenheid en om ons geld.

U bent hier