h

Regio Twente heeft duurste Openbaar Vervoer

3 februari 2010

Regio Twente heeft duurste Openbaar Vervoer

De SP fractie in Hengelo wil dat de PvdA wethouder van verkeer, Jan Bron, actie gaat ondernemen om het busvervoer in Hengelo betaalbaar te houden. De invoering van de OV chipkaart laat de prijzen erg stijgen.

Een vergelijking van de tarieven die in verschillende regio’s in Nederland worden berekend heeft opgeleverd dat het bedrag dat in Twente betaald moet worden het hoogste is van Nederland. Door de wijze waarop de prijs voor een rit wordt berekend, per gereden kilometer, valt dit in Hengelo nog eens extra ongunstig uit.

In Twente gaan de busreizigers 14 eurocent per kilometer betalen. In andere regio’s ligt dit bedrag veel lager en varieert het van 10 cent (Amsterdam), 12 cent (Friesland en Utrecht) tot 12,5 cent (West Overijssel). “Ik zie geen redenen waarom we in Twente meer moeten betalen dan in de rest van het land”, aldus Floor van Grouw, SP raadslid in Hengelo. “Volgens de wethouder is een kilometertarief eerlijker. ik snap echter niet waarom deze vorm van solidariteit stopt bij de grenzen van Twente. De regio Twente heeft gewoon slecht onderhandeld met Connexxion over de nieuwe tarieven”.

 voor betaalbaar busvervoer!
SP: voor betaalbaar busvervoer!

In Hengelo rijden de stadsbussen niet rechtstreeks van begin- naar eindpunt. De bussen rijden een lus door een hele wijk. Voordeel hiervan is dat meer personen van dezelfde buslijn gebruik kunnen maken en dat busmaatschappij Connexxion geen extra bussen hoeft te laten rijden om heel Hengelo te bedienen. Nadeel is dat de reiziger ongevraagd een omweg en dus extra kilometers moet maken, deze kilometers worden nu doorberekend aan de reiziger. Deze situatie komt vooral in grotere steden voor. Floor van Grouw: “Het lijkt erop dat de wethouder deze Hengelose situatie niet goed onder de aandacht heeft gebracht bij de Regio Twente. Ook het argument dat we recent hebben geïnvesteerd in deze routes en ze nu niet gaan veranderen steekt. We hadden nog minstens 5 jaar de huidige situatie kunnen handhaven, zo lang loopt immers het contract met Connexxion nog. Het wordt tijd dat het college actie onderneemt. Dit kan maar beter zo snel mogelijk door het huidige college worden gestart."

De vragen aan de wethouder
Meldpunt OV-chip

U bent hier