h

Bewoners Hengelose Es bepleiten verbetering woonomstandigheden in het stadhuis

14 januari 2010

Bewoners Hengelose Es bepleiten verbetering woonomstandigheden in het stadhuis

Er waren geen stoelen genoeg om de tientallen bewoners uit de Hengelose Es een plaats te bieden in de Burgerzaal van het Stadhuis in Hengelo.

Daar vergaderde een raadscommissie op initiatief van de SP over het onderzoek dat bezorgde bewoners met de SP in november hebben gehouden naar de woonomstandigheden van bewoners in deze wijk van Noord Hengelo. De beschrijving van de schokkende feiten in het rapport wekten bij alle partijen grote bezorgdheid.

Schimmel, vochtige en ongezonde toestanden in een willekeurige woning
Schimmel, vochtige en ongezonde toestanden in een willekeurige woning

Namens de bewoners hield de heer Jack Huygens een vlammend betoog waarbij hij Welbions volledig verantwoordelijk hield voor het oplossen van de huidige problemen. Huygens woont al 18 jaren met plezier in deze wijk en gaf aan dat al die tijd de vochtproblemen een probleem vormden waarbij HBS Ons Belang, en nu Welbions geen oplossingen konden bieden. Steeds was het advies: Ramen open en de verwarming flink laten branden. Dit laatste werd door directeur Pinkhaar die namens Welbions aanwezig was ten stelligste ontkend. SP raadslid Vincent Mulder probeerde Pinkhaar toch nog even zijn geheugen op te frissen. Immers bij de presentie van het onderzoek (30 november 2009) zei Pinkhaar tegen de bewoners: "We zeggen nu, we kunnen uw problemen niet oplossen, maar we zullen u vanaf nu dus ook nooit meer adviseren om flink te stoken met de ramen open."

Jack HuygensHuygens diende Pinkhaar ook van repliek op diens suggestie dat deze situatie voor hem ook maar nieuw was, en hij niet verantwoordelijk kon worden gesteld voor fouten uit het verleden. Huygens: "U bent een van de drie directeuren van Welbions. Uw twee collega's waren jarenlang directeuren bij Ons Belang. U kunt zich dus niet onttrekken aan uw verantwoordelijkheid."

Huygens kreeg luid applaus van de publieke tribune bij zijn eisen: een GGD onderzoek naar de gezondheidsklachten van de bewoners een onderzoek naar de veroorzaakte hogere stookkosten voor bewoners en een terugbetaling van de extra kosten met terugwerkende kracht.

Het opknappen van de vochtige vertrekken door ventilatoren en betegelen van badkamers voor bewoners die daar voor in aanmerking willen komen, en het terugbouwen van betaalbare woningen voor de huidige bewoners. Zowel Pinkhaar, noch de PvdA wethouder Jan Bron, noch de coalitiefracties wilden steun uitspreken voor een GGD onderzoek, noch voor de andere eisen van de bewoners. De SP heeft aangekondigd om in de eerstvolgende Gemeenteraad de raad per motie voor te leggen deze eisen bij Welbions af te dwingen.

Het betoog van Jack Huygens
Onderzoek buurtcomité Hengelose Es alarmerend: Vochtoverlast en veel gezondheidsklachten.

U bent hier