h

SP opnieuw op de bres voor wijkkrant Kiek'n op 'n Es

7 september 2009

SP opnieuw op de bres voor wijkkrant Kiek'n op 'n Es

In februai 2009 diende de SP een motie in, waarbij wethouder Janneke Oude Alink de opdracht kreeg ervoor te zorgen dat de wijkkrant Kiek'n op 'n Es behouden zou blijven en dat deze op dezelfde wijze als voorheen gedrukt kon blijven worden. Deze motie werd door de raad aangenomen. Hoewel de wethouder daar niet blij was en vele argumenten aanvoerde waarom de motie niet zou moeten worden uitgevoerd liet de gemeenteraad in meerderheid weten dat deze argumenten haar niet konden overtuigen en droegen de wethouder op de motie uit te voeren.

Wijkkrant van de Hengelose EsHet leek goed te komen met de wijkkrant die al vele jaren in de Hengelose Es en aangrenzende buurten verschijnt. De krant wordt door vrijwilligers in de wijk samengesteld en via een drukpers binnen de eigen wijk wordt gedrukt. Deze aangenomen motie en het feit dat dit college het wijkgericht werken maar ook vrijwilligerswerk als erg belangrijk zegt te beschouwen gaven reden voor een goede afloop.

Niets bleek echter minder waar, de maanden gingen voorbij en het enige dat de vrijwilligers van de wijkkrant merkten waren afwijzingen van de subsidieaanvragen en afwijzingen van de door hen ingediende bezwaren. De wijkkrant Kiek'n op 'n Es had in augustus 2009 nog steeds niets van de gemeente gehoord waaruit bleek dat de wijkkrant op dezefde manier als voorheen kon doorgaan. Voor de betrokkenen een uiterst vervelende situatie, de motie had immers ook betrekking op de benodigde subsidie voor het jaar 2009 en dit jaar schoot al een aardig eind op.

Op 1 september kwam de commissie sociaal van de gemeente Hengelo voor het eerst na de zomervakantie weer bijeen. SP raadslid Floor van Grouw nam deze gelegenheid onmiddelijk aan om de wethouder te bevragen hoe het zat met de uitvoering van de motie voor de wijkkrant van 7 maanden eerder. Het SP raadslid kon zich niet indenken dat de wethouder en dit college er niet in geslaagd zouden zijn om het bedrag van ruim €6000 euro op een goede wijze in te vullen. Denkend aan wijkgericht werken, vrijwilligersbeleid maar ook het feit dat de burgers van Hengelo het vertrouwen in de politiek moeten behouden zou men de opdracht van de gemeenteraad toch wel uitgevoerd hebben?
Het bleek niet zo te zijn....

Floor van GrouwWethouder Oude Alink vertelde zonder blikken of blozen dat de motie niet was uitgevoerd. Ze had daar ook - zo vertelde ze onomwonden - hele goede argumenten voor. Deze argumenten bleken echter precies dezelfde te zijn als die zij ook in februari al gebruikte. Deze kenden we dus al en waren vopor de raad geen reden geweest om de motie niet te steunen. Van Grouw sprong haast uit zijn vel: deze manier van omgaan met bewoners is immers ook de beste manier om alle initiatieven door inwoners zelf de kop in te drukken. Dit kon toch niet waar zijn? Het SP raadslid liet in de vergadering weten dit niet te accepteren en zich te beraden over vervolgstappen. Een motie van afkeuring tijdens de eerstvolgende raadsvergadering.

De volgende ochtend kwam er echter al snel een verklaring van de wethouder. Ze was verkeerd geinformeerd geweest.... De motie zou alsnog uitgevoerd worden, de gemeenteraad zou dit binnenkort op schrift ontvangen. Wat de wethouder in 7 maanden niet uitgevoerd had gekregen lukte opeens binnen enkele werkuren. Nu alleen nog toezien dat betrokkenen bij de wijkrant hiervan ook bericht krijgen.

Deze wethouder heeft wel opvallend vaak extra druk nodig om voortslepende zaken uitgevoerd te krijgen.

U bent hier