Wijkkrant Hengelose Es gered!
Wijkkrant Hengelose Es gered!
De wijkkrant Kiek’n op ’n Es, die al vanaf 1999 bestaat dreigde onlangs plotseling te verdwijnen. De wijkkrant verschijnt 5 keer per jaar in een oplage van 5000 stuks en wordt verspreid in de Hengelose Es en omliggende buurten.
Al vanaf het voorjaar van 2008 verkeerden de vrijwilligers die deze wijkkrant maken en verspreiden in onzekerheid of de benodigde subsidie wel gehandhaafd zou blijven. Een motie ingediend door SP raadslid Floor van Grouw en ondersteund door de PvdA, VVD en Burgerbelangen heeft aan deze onzekerheid een einde gemaakt: De wijkkrant Kiek’n op ’n Es zal voldoende subsidie krijgen en kunnen blijven bestaan!
Voorafgaand aan de motie was de situatie omtrent de wijkkrant al uitgebreid besproken in de raadscommissie sociaal van 20 januari. Daar werd duidelijk hoe het college omgaat met wijkgericht werken en met vrijwilligers die actief zijn in de wijken en buurten. Wethouder Janneke Oude Alink gaf onder andere aan dat elke wijk een gelijk bedrag per inwoner ontvangt voor communicatiedoeleinden. SP raadslid van Grouw vroeg zich af of het wijkgericht werken dan inhoudt dat elke wijk of buurt precies gelijk is. Geen buurt is gelijk dus is het logisch dat er verschillen bestaan in hoe de wijken en buurten door gemeente worden ondersteund.” De SP vind namelijk dat elke buurt zijn eigen aanpak verdient. Alleen dan kun je ook de bewoners betrokken houden bij hun buurt. SP raadslid van Grouw: “De bewoners van de Hengelose Es hebben toch zeker niet precies dezelfde wensen als de bewoners van de binnenstad van Hengelo.” Voor de wethouder was dit echter geen issue: Gelijke monniken, gelijke kappen. “We gaan geen precedenten scheppen, elke wijk krijgt voor communicatie een gelijk bedrag”.
Het college had, verwoord door wethouder Janneke Oude Alink, nog een belangrijk argument om de onduidelijkheid over de subsidie te laten voortduren. Er was namelijk sprake van een vermenging van subsidies. Via de wijkkrant wordt ook een werkervaringsplaats en een drukpers gesubsidieerd. Deze situatie moest nú worden opgelost volgens de wethouder. Dat de vermenging van subsidies door de gemeente zelf was gecreëerd en al vanaf 2003 bestond was voor de wethouder geen reden om enige reserve in acht te nemen. Van Grouw vroeg zich nog wel af of “dit nu de manier moet zijn waarop de gemeente met vrijwilligers omgaat: eerst als gemeente zelf een ongewenste vermenging van subsidie realiseren. Dit vervolgens vanaf 2003 laten bestaan en 5 jaar later tegen de vrijwilligers zeggen dat deze vermenging eigenlijk niet goed is en dat er daarom geen zekerheid kan worden gegeven over de voortgang van de subsidie. Zo ga je niet met mensen om!” Ook verbaasde het de SP fractie dat de beslissing over het al dan niet opnieuw toekennen van bestaande subsidies bijna een jaar kan voortduren.
De gemeenteraad van Hengelo op 3 februari liet er onder aanvoering van de SP fractie geen misverstand over bestaan: de uitgave van de wijkkrant met inbegrip van de werkervaringsplaats en het drukken van de wijkkrant binnen de eigen wijk kan weer gewoon plaatsvinden: Het college kreeg een duidelijke opdracht: “Zorg dat de wijkkrant en de werkervaringsplaats behouden blijven”. De SP verwacht dat het college deze situatie nu voortvarend laat aanpakken en hoopt dat de betrokkenen in de Hengelose Es na deze minder motiverende periode weer vol goede moed aan de slag kunnen gaan.