h

SP wil onderzoek verkeersveiligheid 50 km wegen

12 oktober 2008

SP wil onderzoek verkeersveiligheid 50 km wegen

Naar aanleiding van meldingen van bewoners van de Reviusstraat over vele snelheidsoverschrijdingen heeft de SP het college vragen gesteld over de verkeersveiligheid van voorrangswegen in de bebouwde kom.

Het is bij veel wegen als in de Reviusstraat dat een situatie van gelijkwaardige kruisingen is vervangen door de situatie van een voorrangsweg ten behoeve van een snellere doorstroming van stadsbussen. Bewoners meldden dat daardoor de snelheid van het autoverkeer drastisch toenam en dat de maximaal toegestane snelheid van 50 km per uur frequent wordt overschreden. Ze boden de gemeente een paar maanden geleden een petitie aan om de situatie veiliger te maken. Bewoner Reitsema: "De gemeente reageerde op ons verzoek met het plaatsen van een snelheidsignaleringsbord. Nu het bord er een tijdje staat heeft het ons alleen maar bevestigd in het feit dat er vaak veel te hard gereden wordt."

Reviusstraat

In de vragen die de SP fractie aan burgemeester en wethouders stelt wordt dan ook gevraagd of de plaatsing van het bord ook daadwerkelijk leidt tot registratie van het aantal keren dat er te hard gereden wordt. Ook wil de SP dat de gemeente in het algemeen dan met de bewoners om de tafel gaat en de resultaten met hen bespreekt, met de eventuele wenselijke maatregelen. Dit geldt overigens ook voor verschillende andere situaties, zoals bijvoorbeeld de Noordelijke en Oostelijke Esweg, een deel van de Deldenerstraat en Enschedesestraat en de Deurningerstraat.

Afgelopen twee jaar stijging aantal letselslachtoffers

De fractie van de SP wil van B & W weten of er al een analyse gemaakt is voor het feit dat sinds 2006 het aantal verkeersslachtoffers in Hengelo is toegenomen en of dat mogelijk te wijten is aan dergelijke onveilige voorrangswegen met aanliggende fietspaden. Dit soort wegen is met name voor fietsers gevaarlijk vanwege de vaak te snel rijdende auto's. Al in januari werd door de burgemeester toegezegd met een dergelijke analyse te zullen komen, maar in september werd er pas een eerste initiatief toe toegezegd. De SP fractie wil nu snel weten wat de oorzaken zijn of oorzaak is van deze toename in Hengelo. Dit is nodig om snel met passende maatregelen te kunnen komen.

SP fractie stelt vragen over verkeersveiligheid

U bent hier