h

Gemeente Hengelo protesteert tegen inleveren geld voor de Thuiszorg

2 juli 2008

Gemeente Hengelo protesteert tegen inleveren geld voor de Thuiszorg

Op initiatief van de SP fractie heeft de gemeenteraad van Hengelo het gemeentebestuur opgedragen protest aan te tekenen bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG had namelijk ingestemd met een voorstel van staatssecretaris Bussemakers (Pvda) om de gemeenten 30 miljoen te laten terugbetalen van de Rijks WMO bijdrage.

Mariska ten HeuwVoor Hengelo betekent dit dat 150.000 euro moet worden terugbetaald, terwijl er schrijnende tekorten zijn in de hulp die mensen geboden kan worden. Door aan te besteden zijn gemeenten bovendien gedwongen om thuiszorgorganisaties tegen elkaar te laten bieden, waarbij de goedkoopste aanbieder niet altijd de beste zorgverleningsinstantie is. In veel gevallen heeft dit geleid tot ontslag van ervaren thuishulpen, die voor veel minder loon en arbeidsvoorwaarden later weer aan de slag konden.
De SP vindt het onbegrijpelijk dat de VNG handjeklap heeft gespeeld met de staatssecretaris.
Mariska ten Heuw wist de gemeenteraadsleden te overtuigen van het feit dat in plaats van terug te betalen de gemeenten juist meer geld van het Rijk zouden moeten ontvangen.

Boosheid over afbraak ThuiszorgOnlangs nog protesteerden tientallen thuiszorgwerkers en zorgontvangers met de SP in Hengelo tegen het uitkleden van de zorg door de ingevoerde marktwerking. Zij constateerden dat de Thuiszorg Ziek is en dat de uitverkoop van de Thuiszorg gestopt moet worden.

 

De tekst van de motie:

De raad van de gemeente Hengelo

in vergadering bijeen op dinsdag 24 juni 2007

gelezen het voorstel van het college m.b.t. het jaarverslag en de jaarrekening 2007

Concludeert

  • dat het bestuur van de VNG een ernstige fout heeft begaan door niet eerst met haar leden te overleggen over het terugbetalen van een deel uit de Algemene uitkering;
  • dat de handelswijze van het VNG bestuur niet in het belang is geweest van de gemeente Hengelo;
  • dat in tegenstelling tot hetgeen de VNG meent deze deal een adequate uivoering van de Wmo bemoeilijkt;

Draagt het college op

  1. de ernstige teleurstelling van de raad van de gemeente Hengelo over de handelswijze van de VNG ter kennis van het bestuur en de directie te brengen
  2. de VNG te melden, dat de raad van Hengelo ervan uitgaat, dat bij de vaststelling van het macrobudget Wmo 2010 de VNG bewerkstelligt dat in ieder geval de korting van € 30 miljoen wordt gecompenseerd.

En gaat over tot de orde van de dag,
Mariska ten Heuw

SP bezet ingang gemeentehuis voor betere thuiszorg

U bent hier