h

SP Hengelo verheugd over Gratis met de Bus voor 65 Plus

17 april 2008

SP Hengelo verheugd over Gratis met de Bus voor 65 Plus

De SP is verheugd dat het er toch eindelijk van komt: Een experiment met gratis busvervoer voor 65 plussers in Hengelo. Vandaag werd bekend dat het Hengelose gemeentebestuur besloten heeft om na de zomervakantie het busvervoer in de gemeente gratis te maken voor mensen van 65 jaar en ouder.

De SP is sinds jaren eenvoorvechter geweest van gratis openbaar vervoer, om te beginnen voor ouderen. In 2006 deed de SP onderzoek onder honderden Hengelose ouderen, waarbij bleek dat er groot animo onder ouderen is om dan meer van de bus gebruik te maken. Fractievoorzitter Mariska ten Heuw ziet dit als een belangrijke mijlpaal in de strijd voor het gratis maken van het openbaar vervoer: “We zijn blij dat er eindelijk een uitvoerbaar plan ligt voor zo’n experiment. Ons was allang duidelijk dat met name voor ouderen dit een uitbraak uit isolement kan betekenen. Neem alleen al het ziekenhuisbezoek, of een bezoek aan de zaterdagmarkt wat nu een minder grote drempel betekent.”

SP blijft kritisch

Wel heeft de SP vragen over het plan zoals dat nu bekend is geworden. Zo wil de SP weten waarom het gratis gebruik maken van de bus alleen geldt voor ouderen uit Hengelo. Door het gratis te maken voor alle mensen van 65 en ouder maak je het verblijf in Hengelo ook voor ouderen van buiten aantrekkelijk. Bovendien hoef je dan niet een duur pasjessysteem te organiseren, maar kun je ieders identiteitkaart als toegangsbewijs gebruiken. Ook wil de SP weten waarom het experiment slechts een jaar mag duren. Effecten van gratis busvervoer zijn meestal het best op de langere termijn aan te tonen. Bovendien heeft het college er voor vier jaar jaarlijks 50.000 euro voor uitgetrokken. Daarom pleit de SP ervoor om het experiment op zijn minst tot 2010 te laten duren.

Tenslotte wil de SP ook van het college weten waarom dit experiment niet in Twents verband meer wordt samengewerkt. Er dreigt een versnippering van goedbedoelde experimenten. De regio Twente is begin dit jaar gestart met gratis busvervoer voor Regiotaxipashouders in Twente en is ze met de gemeente Enschede een experiment gestart voor goedkopere maandabonnementen voor forenzen die in Enschede werken. Ten Heuw: “Door het Twentebreed organiseren van dergelijke initiatieven wordt het een veel sterkere inzet om gratis openbaar vervoer een succes te maken. Daar zullen we de komende tijd in alle Twentse gemeenten voor strijden.”

aankondiging in de regionale krant

U bent hier