h

Stampvolle bus bepleit 'Gratis bus voor 65+'

15 februari 2006

Stampvolle bus bepleit 'Gratis bus voor 65+'

45 ouderen waren afgekomen op de bustour voor ouderen door Hengelo die het SP ouderenplatform Hengelo vandaag organiseerde in het kader van de actie Gratis met de Bus voor 65 Plus. Tijdens de tour werden de verschillende gemakken en ongemakken van het vernieuwde busvervoer door Hengelo besproken.

bus bomvol met actievoerders
Vanaf het Hengelose busstation werd door de groep meegereisd op de nieuwe trajecten van lijn 11 en 13 (HOV-lijn). Daarna werd lijn 12 naar het Streekziekenhuis genomen. De tevens meereizende vertegenwoordiger van Connexxion, de heer de Gooijer, werd een aantal knellende problemen met het busvervoer gewaar. Zo gaven veertien bewoners van ouderenwoningen 't Roerom hun ongenoegen kenbaar over het verdwijnen van de bushalte vlak voor hun deur. Nu moeten ze naar een grote bushalte lopen 500 m van hun deur. Veel ouderen kunnen daarom niet meer met de bus.

Ook de duidelijkheid in de informatie en dienstverlening kan aantoonbaar beter. Toen de groep tenslotte lijn 11 wilde nemen, bleek de bus met dit nummer naar Enschede te gaan. En de lijn 11 waar uiteindelijk werd ingestapt voerde nummer 9. Verwarrend zijn ook de oude routekaarten die de nieuwe lijnroutes nog niet goed aangeven.
In de enquête over het busvervoer die de SP momenteel houdt onder ouderen zijn veel klachten geuit over de zondag- en avonddiensten van deze lijn. De onbekendheid met de beschikbaarheid van busdiensten op die tijdstippen en de magere dienstregeling geven zoveel onzekerheid dat veel ouderen er dan van afzien de bus te nemen.

De tour eindigde met koffie en koek in Lunchroom Hotel National waar de opgedane ervaringen werden uitgewisseld. In de nagesprekken betoonden de deelnemers zich allen fervent voorstander van de hartekreet gratis met de Bus voor 65 Plus. Deze ervaringen zullen meegenomen worden in het rapport dat binnenkort over de uitslag van de busenquête verschijnt.

napraten bij National

Met het initiatief van het SP Ouderenplatform voor de actie "Gratis met de Bus voor 65 Plus" wil de SP de mogelijkheden van het openbaar busvervoer in Hengelo voor ouderen verbeteren. De SP dringt al veel langer aan op het experimenteren met gratis openbaar vervoer en wil met dit initiatief beginnen met het busvervoer voor ouderen.
De gestarte enquête onder ouderen is bedoeld om te onderzoeken of zo'n maatregel ook daadwerkelijk tot een beter gebruik van de bus zal leiden in Hengelo.

Eerste resultaten zeer positief

Inmiddels zijn er 450 enquêtes ingevuld. Daaruit blijkt dat een kleine meerderheid op dit moment geen gebruik maakt van de bus. Belangrijk is dat een ruime meerderheid van hen er wel voor zegt te kiezen de bus te nemen als het gratis wordt. "Een alvast zeer positieve respons", aldus Jean Rouwet, zegsman van het SP Ouderenplatform. "Dit bevestigt de essentie van ons pleidooi voor gratis openbaar vervoer, namelijk dat dat het gebruik ervan aantrekkelijker maakt en er daarmee meer mensen gebruik van gaan maken. Voorbeelden in België en Engeland laten dit ook in de praktijk zien."

De enquete invullen
Een foto-impressie
Verslag uit TCTubantia

U bent hier