h

SP confronteert wethouder met kostenstijging eigen bijdrage thuiszorg

20 februari 2008

SP confronteert wethouder met kostenstijging eigen bijdrage thuiszorg

In de raadscommissievergadering van 19 februari heeft de SP fractie wethouder Otten geconfronteerd met de verhoging van tarieven die aan cliënten voor thuiszorg als eigen bijdrage worden berekend. SP fractievoorzitter Mariska ten Heuw: “Veel mensen hebben ons verteld, dat zij een brief hebben ontvangen van het Centraal Administratiekantoor (CAK), dat hun eigen bijdrage van € 12,20 per uur dit jaar kan stijgen tot maximaal € 20,00 per uur. Voor iemand die drie uur per week hulp heeft betekent dit een onwaarschijnlijke stijging van € 24,- per week, een kleine € 100,- per maand.”

De wethouder moest toegeven dat het CAK inderdaad dergelijke brieven heeft verstuurd en dat dit een uitvloeisel is van het eigen bijdragen besluit dat door het college van B en W is vastgesteld. Ten Heuw: “Dit is volstrekt onacceptabel. Op deze manier maak je thuiszorg voor mensen onbetaalbaar. We hebben cliënten gesproken die er over denken dan maar helemaal geen gebruik meer te maken van de thuiszorg en “zwart” een hulp te gaan betalen.”

Wethouder belooft ‘reparatie’

Volgens de wethouder zijn de financiële gevolgen van een dergelijke tariefsverhoging voor cliënten niet goed doorgerekend. Hij zegde de commissie toe om met een “reparatieregeling” te komen en de thuiszorgcliënten daarover te informeren.
De SP fractie heeft uitdrukkelijk gevraagd dit heel snel te gaan doen, omdat de bewuste brief van het CAK bij cliënten heel veel emoties losmaakt en zij zo snel mogelijk moeten weten waar ze aan toe zijn. De wethouder wilde echter geen toezegging doen dat de bewuste brieven nog deze week worden verstuurd.

De SP heeft inmiddels een tweede Nieuwsbrief gemaakt over de uitvoering van de WMO in Hengelo.

Nieuwsbrief uitvoering WMO Nr 2

U bent hier