h

Nieuwsbrief uitvoering Wmo in Hengelo Nr 2

20 februari 2008

Nieuwsbrief uitvoering Wmo in Hengelo Nr 2

De invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de overgang van de huishoudelijke hulp van de AWBZ naar de gemeente verloopt ook in Hengelo met de nodige strubbelingen. In deze nieuwsbrief berichten wij u over de laatste ontwikkelingen.

EIGEN BIJDRAGEN FORS OMHOOG OF NIET?

Wethouder belooft reparatie!
Veel mensen hebben ons verteld, dat zij een brief hebben ontvangen van het Centraal Administratiekantoor (CAK), dat hun eigen bijdrage van € 12,20 per uur dit jaar kan stijgen tot maximaal € 20,00 per uur. Voor iemand die drie uur per week hulp heeft betekent dit een onwaarschijnlijke stijging van € 24,- per week, een kleine € 100,- per maand. We hoorden ook, dat cliënten er over denken dan maar helemaal geen gebruik meer te maken van de Wmo en “zwart” een hulp te gaan betalen. In de raadscommissievergadering Sociaal van dinsdag 19 februari heeft SP raadslid Mariska ten Heuw wethouder Otten van Sociale Zaken en Zorg met deze praktijk geconfronteerd. De wethouder heeft toegegeven dat het CAK inderdaad dergelijke brieven heeft verstuurd en dat dit een uitvloeisel is van het eigen bijdragen besluit dat door het college is vastgesteld. De financiële gevolgen daarvan voor cliënten zijn niet goed doorgerekend. Hij zegde de commissie toe met een reparatieregeling te komen en de thuiszorg cliënten daarover te informeren. Mariska ten Heuw heeft uitdrukkelijk gevraagd dit heel snel te gaan doen, omdat de bewuste brief van het CAK bij cliënten heel veel emoties losmaakt en zij zo snel mogelijk moeten weten waar ze aan toe zijn. De wethouder heeft echter geen toezegging gedaan dat de bewuste brieven nog deze week worden verstuurd, maar wel snel…..

IS ER GELD OVER VOOR DE WMO OF NIET?

Vorige week verschenen er berichten in de krant dat de Nederlandse gemeenten in totaal 200 miljoen euro hebben overgehouden aan de uitvoering van de Wmo. In Hengelo gaf een ambtenaar als reactie, dat dit voor Hengelo niet het geval is en dat de gemeente zelfs geld moest bij passen voor de uitvoering. Mariska ten Heuw heeft in dat verband gevraagd of de extra middelen die de gemeenteraad ter beschikking heeft gesteld voor het verlengen van de AWBZ indicaties wel worden besteed. Immers, Carint heeft het dienstverband van 135 thuiszorghulpen beëindigd en kan daar nu geen HHII tarief meer voor in rekening brengen. De wethouder gaf aan op 1 april 2008 met een totaaloverzicht te komen van de kosten in 2007.

SP STAAT OP UITVOERING RAADSBESLUIT: IN IEDER GEVAL GEEN VERMINDERING BESTAANDE THUISZORG VÓÓR 1 JULI 2008

De gemeenteraad heeft op 6 november vastgelegd dat de bestaande AWBZ indicaties in ieder geval worden verlengd tot 1 juli 2008. Door de gemeente is bevestigd dat dit met alle Thuiszorginstellingen die diensten voor de gemeente Hengelo leveren heel goed is doorgesproken. Cliënten van Carint zijn hier echter niet apart per brief over geïnformeerd, omdat de gemeente oordeelde dat dit te verwarrend zou worden. Ook bij de officiële herindicatiestellingen die gewoon plaatsvinden is 1 januari 2008 foutief als ingangsdatum genoemd. De SP houdt vast aan het uitgangspunt van de raad dat er in ieder geval vóór 1 juli 2008 geen vermindering van de zorg mag plaatsvinden en wil eerst een evaluatie over 2007.

U bent hier