h

Gemiste kans voor gratis openbaar vervoer

11 mei 2007

Gemiste kans voor gratis openbaar vervoer

De SP in Twente is bijzonder teleurgesteld over het mislopen van Rijksgeld voor het opzetten van een regionaal experiment voor gratis Openbaar Vervoer voor Ouderen.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat maakte dinsdag 8 mei 2007 in een persbericht bekend dat er dit jaar vier experimenten zullen starten voor gratis OV voor 65+ ers. De proeven vinden plaats in Rotterdam, Stadsregio Arnhem-Nijmegen, Parkstad Limburg, Noord-Holland-Noord. Het ministerie draagt circa € 1,5 miljoen bij aan de kosten van de experimenten.
De SP fracties in Hengelo en Enschede hebben daarom vragen gesteld aan de gemeentebesturen van Hengelo en Enschede over hoe het mogelijk is dat de regio Twente deze rijkssteun misloopt.
Immers, beide colleges hebben in hun collegeprogram aangegeven experimenten met gratis Openbaar vervoer te zullen starten, liefst in regionaal verband.

In het collegeakkoord van Enschede 2006-2010 is zelfs expliciet opgenomen dat Enschede, in samenwerking met Connexxion en het ministerie van Verkeer & Waterstaat, zal gaan deelnemen aan een landelijke proef in Twente met gratis openbaar vervoer voor ouderen.
In Hengelo is de ambitie voor dergelijke experimenten van het college eveneens in het collegeprogramma verwoord, maar slecht van een kleine gemeentelijke bijdrage (jaarlijks 50.000 euro) voorzien.
“De noodzaak voor het vinden van bijdragen van Rijk en Provincie wordt blijkbaar niet door deze gemeenten onderkend.”, aldus Vincent Mulder, SP raadslid in Hengelo. “Ze houden het bij woorden, maar in feite gaat toch weer het meeste geld naar automobiliteit in plaats van openbaar vervoer”.
De SP voert al jaren actie voor gratis openbaar vervoer, te beginnen voor 65 plussers.

Enschede mist de bus
Gratis openbaar vervoer gaat Hengelo voorbij

U bent hier