Gesprek met de nieuwe fractievoorzitter
Gesprek met de nieuwe fractievoorzitter
Onderstaand interview met Mariska ten Heuw werd gepubliceerd in de Hengelose bijlage bij de Tribune van januari 2005, vanwege de overdracht van het fractievoorzitterschap.
Mariska ten Heuw, je zit nu al bijna 7 jaar voor de SP in de Hengelose raad. En toch ben je pas 33. Hoe kwam je zo vroeg bij de SP actief?Ik was zeventien jaar (1989) toen ik door Jean Rouwet werd benaderd om een bijdrage te leveren aan een actie voor het behoud van een bibliotheekfiliaal in Klein Driene. Mijn moeder was en is lid van de SP, dus het telefoontje was eigenlijk voor haar bestemd. Ik kwam van jongs af veel in die bibliotheek en vond het erg belangrijk dat deze voor-ziening in de wijk bleef. Ik heb toen meegeholpen met handtekeningen ophalen en zo is het begonnen. Vlak daarna waren er raadsverkiezingen en ben ik blijven helpen. In 1991 ben ik afdelingsvoorzitter geworden, omdat Jean op dat moment een tijd was uitgeschakeld wegens ziekte. Andere bestuursleden vonden ook dat ik op dat moment de beste kandidaat was, dus zo kreeg is steeds meer verantwoordelijkheid in de partij.
Wat doe je voor de kost en met wie deel je je huishouden?
Ik heb een man en twee dochters van zes en bijna vijf jaar oud. Daarnaast werk ik als seni-or juridisch beleidsambtenaar bij de gemeente Hof van Twente (70 %-baan).
Wat wordt er van een raadslid verwacht?
Voor een SP raadslid is het denk ik belangrijk dat je in staat bent om normale zaken, waar iedereen mee wordt geconfronteerd, in te brengen in de discussie. Daarvoor is het van groot belang dat je weet wat recente ontwikkelingen zijn en hoe die voor mensen uitpakken bijvoorbeeld op het gebied van sociale zekerheid, maar ook in hun directe leefomgeving, zoals bijvoorbeeld 30 kilometerzones, speelvoorzieningen etc. Daarnaast is het nodig dat je ook een bredere visie hebt, waardoor je landelijke SP-standpunten kunt vertalen naar de Hengelose situatie.
Denk je dat je die verwachting waar kunt maken?
Ik vind het nogal arrogant om hier "ja"op te zeggen en ook niet aan mij om uiteindelijk te beoordelen, maar ik zal zeker mijn uiterste best doen.
Wat is het verschil tussen een Hengelose Raad met en zonder de SP?
Wij denken goed en serieus na over onze standpunten en brengen die in vanuit onze socialistische maatschappijvisie. Waar moge-lijk koppelen we die aan acties in de stad en in de wijken. Zonder SP in de raad zou het geluid van gewone mensen niet zo duidelijk naar voren worden gebracht. Daarbij moet je je wel realiseren dat wij slechts drie van de 37 zetels bemensen en natuurlijk nooit als fractie alleen zaken kunnen veranderen.
Nou is de SP een 'actieve partij'. Word je na werk, gezin en raadswerk niet moe dat je dan ook nog acties moet voeren?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik in de periode voor 1998 - toen ik nog geen kinderen had en nog niet in de raad zat - actiever bij alle acties betrokken was die de SP voerde. Dat is veranderd. Mijn kinderen hebben aandacht nodig en overdag als mijn kinderen op school zitten werk ik buitenshuis. Daarbij ben ik minstens twee avonden per week met het gemeenteraadswerk druk: waarvoor ik contacten heb met allerlei organisaties zoals bijvoorbeeld de Gehandicaptenraad. Als ik naast al die zaken nog tijd over heb, probeer ik wel betrokken te zijn bij de acties.
Waar ga je je op inzetten als verse fractie-voorzitter? Wat wil je met name dat er versterkt wordt?
Het belangrijkste voor ons is dat we - oa. van leden - goede informatie krijgen over dingen die in de stad gebeuren. Als SP zijn we betrokken bij alles dat er in de samenleving gebeurt: verhoging van de huren, ziekenfonds-premies etc. In de gemeenteraad is vooral de rol van de gemeente aan de orde. Wij moeten zorgen dat we goede ideeën hebben hoe het in Hengelo verder moet, goede alternatieven voor het huidige beleid. Daarom zijn de komende kerngroepavonden erg belangrijk: dan moeten we met de inbreng van veel leden, in aanloop naar de volgende verkiezingen themagewijs meer visie op meer zaken gaan ontwikkelen