h

Werkbezoek Hooghagen over ID bewijzen, bureaucratie en CAK

18 maart 2010

Werkbezoek Hooghagen over ID bewijzen, bureaucratie en CAK

"De bewoners van verzorgingstehuis Hooghagen zijn zeer tevreden, maar het personeel vraagt aandacht voor toenemende bureaucratie", dat is een van de voornaamste conclusies die raadslid Mariska ten Heuw trekt nadat zij op woensdag 17 maart een uitgebreid werkbezoek heeft gebracht aan het huis. De betrokkenheid van het personeel bij de bewoners is groot en de schaal van het huis relatief klein. Het is echter ondenkbaar dat een verzorgende nog zonder computer zijn werk kan doen: alle gegevens over bewoners worden daarin opgeslagen en minutieus bijgehouden. "Een personeelslid verzuchtte dat ze zich schuldig voelt, omdat ze zoveel achter de computer moet zitten terwijl ze die tijd aan de bewoners wil besteden."

ID bewijzen
Tijdens de koffie gaf het merendeel van de bewoners aan op 3 maart niet gestemd te hebben. "Een aantal mensen vertelde mij dat dit kwam omdat zij niet meer over een geldig ID bewijs beschikken", stelt ten Heuw. Hierover zijn reeds vragen gesteld aan de burgemeester. "Naar aanleiding van mijn bezoek heb ik contact opgenomen met de afdeling Burgerzaken van de gemeente die over de ID bewijzen gaat. Ik heb hen gevraagd of burgerzaken van plan is nog ruim voor de Tweede Kamer verkiezingen alle verzorgingshuizen af te gaan om mensen te vragen of ze een ID bewijs willen kopen. De service moet dan zover gaan, dat een ID bewijs ook ter plekke geregeld kan worden en mensen er niet voor naar het stadhuis hoeven komen. Ze hebben mij toegezegd, dat ik volgende week antwoord krijg!". Het SP raadslid heeft beloofd het antwoord dan direct te communiceren naar de teammanager van het huis.

CAK
Over het Centraal Administratie Kantoor (CAK) viel weinig positiefs te melden. "Bewoners snappen weinig van de overzichten die ze krijgen. De in rekening gebrachte eigen bijdragen zijn steeds verschillend. Mensen kunnen er geen logica in ontdekken. Ook het feit, dat de eigen bijdrage op de AOW van bewoners wordt ingehouden wordt als negatief gezien. In de gemeenteraad heb ik vaak aandacht gevraagd voor de werkwijze van het CAK en de onduidelijke rekeningen die ze sturen. Ook mensen die nog zelfstandig wonen hebben daar mee te maken bijvoorbeeld bij de inning van de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp in het kader van de Wmo". Dat ook in een verzorgingstehuis mensen het financieel moeilijk hebben werd eveneens duidelijk. Er blijken mensen te zijn die van van hun AOW nog maar 25 euro per week overhouden. Daarvan moeten ze dan alle broodmaaltijden, drankjes, persoonlijke uitgaven en kleding betalen.

ZZP
Opvallend was dat veel bewoners, ondanks hun zeer respectabele leeftijden, nog maar korte tijd in het huis wonen. "Pas als het thuis echt niet meer gaat wordt een indicatie voor een verzorgingstehuis afgegeven. Dat stelt hoge eisen aan het personeel, omdat nieuwe bewoners vaak net zoveel zorg nodig hebben als mensen die er al langer verblijven". Ten Heuw kreeg uitgelegd dat de hoeveelheid zorg die een bewoner kan krijgen wordt uitgedrukt in een zogenaamd zorgzwaartepakket (ZZP). ZZP 8 is de hoogste categorie, alleen wordt die bijna nooit toegekend. Daarbij komt, dat voor terminale mensen in een verzorgingstehuis (intramuraal) geen extra uren zorg in de vorm van ZZP 10 kunnen worden toegekend, terwijl die in de praktijk wel nodig zijn. De ZZP pakketten zijn zogenaamd ruimhartig voorzien van een component voor ongeplande zorg. Met die uren moeten dus ook terminale mensen worden verzorgd". Dit is een punt dat Ten Heuw per ommegaande onder de aandacht heeft gebracht van SP Tweede Kamerlid Renske Leijten, omdat die daar zeer binnenkort in de Tweede Kamer over vergadert en 2010 voor de ZZP nog als een proefjaar wordt gezien. "het is dus van groot belang, dat signalen uit de praktijk zo snel mogelijk op tafel komen zodat er wijzigingen kunnen worden aangebracht."

U bent hier