Verkoop van Energiebedrijven? Waar staat de PvdA in Essent(ie)?
Verkoop van Energiebedrijven? Waar staat de PvdA in Essent(ie)?
onderstaand artikel verscheen op 13 maart in de Roskam
Vorige week is op een door de SP georganiseerde debatavond over de plannen voor de verkoop van Essent door de uitgenodigde Pvda vertegenwoordigers, waaronder de Hengelose wethouder Bert Otten, geen uitsluitsel gegeven over hun standpunt ten aanzien van de verkoop.
De SP vindt nog steeds dat de energiesector in handen van de overheid moet blijven en zeker niet aan de markt moet worden overgelaten nu fusies zogenaamd de positie en de efficiency van die bedrijven zouden moeten verbeteren. Onlangs nog heeft professor Schenk uit Tilburg deze fusiegekte ontmaskerd door in een onderzoek aan te tonen dat dergelijke fusies meestal veel meer kosten dan ze opleveren en dat uiteindelijk de klant de prijs daarvoor zal moeten betalen.
De discussie over de vermarkting van de energie komt juist nu de effecten van de financiële crisis duidelijk worden nog meer in een verdacht daglicht te staan. Was het voorheen slechts de SP die het neoliberale privatiseren van overheidsbedrijven bestreed, inmiddels is er vrijwel uit alle hoeken van de samenleving, zeker ook bij de Pvda, CDA en VVD, te horen dat het keerpunt van de verheerlijking van de markt aan zijn einde is.
Deze week zegt wethouder Bert Otten op zijn weblog dat er in de Pvda ook flink gediscussieerd wordt over deze voorgenomen transactie. Maar hij geeft niet aan of hij nu voor of tegen deze verdere liberalisering is. Hij vindt het “jammer dat nu we de consequenties zien van een reeks van eerdere stappen er thans allerlei fundamentele vragen naar voren komen over markt en overheid in de energiesector.”, aldus zijn weblog.
Otten doet hiermee alsof er nooit is gewaarschuwd en de SP niet steeds de kritiek op dat Paarse beleid en dat van de opeenvolgende kabinetten Balkenende heeft verwoord.
Onder leiding van de Paarse kabinetten is in 1998 de energiemarkt voor grootverbruikers geliberaliseerd en in 2003 die voor de kleinverbruikers. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt dat nieuwe of buitenlandse energiebedrijven actief kunnen worden in Nederland en dat energiegebruikers kunnen overstappen naar een andere energieleverancier. Dit alles zou lagere prijzen en betere service brengen. Tot nu toe is van deze beloofde voordelen niets te merken. In de consumentenrubrieken staan energiebedrijven standaard in de klachtentop-10 en de energieprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest.
Nu de zwarte wolken rond privatisering van een nutsbedrijf beginnen te dreigen zegt Bert Otten dat ze moeilijk terug kunnen. Beste Bert, beter ten halve gekeerd…..
Vincent Mulder,
raadslid SP