h

Scootmobielen en brandveiligheid: voorlopig geen boetes

14 april 2024

Scootmobielen en brandveiligheid: voorlopig geen boetes

Foto: SP Hengelo

Er mogen geen 'brandbare objecten' zoals scootmobielen meer staan in de gangen en gemeenschappelijke ruimtes van appartementencomplexen zoals 't Swafert. Dat zegt de wet sinds 1 januari dit jaar, maar na inmenging van de SP zal er niet gehandhaafd worden op scooters in galerijflats. Ofwel: bewoners die slecht ter been zijn hoeven zich vooralsnog geen zorgen te maken dat ze een boete gaan krijgen. Het is wel zo fatsoenlijk als de eigenaar van deze woningen ervoor zorgt dat er een betere plek kan komen om de scootmobiel te stallen. Bewoners, verhuurders en brandweer moeten om tafel om hier goede afspraken over te maken.

Bewoners in ouderencomplexen als ’t Swafert en Thiemshof werden door een brief van de brandweer begin dit jaar gesommeerd hun scootmobielen niet meer op de galerijen of het trappenhuis te stallen. Tevens zouden ze alle spullen op de galerijen moeten verwijderen. De SP fractie stelde daarop vragen aan het college die naast de veiligheid ook gaat over de verstrekking van scootmobielen aan bewoners die daarvoor in aanmerking komen. De antwoorden op deze vragen stellen deze bewoners voorlopig inmiddels gerust. De brandweer zal geen handhavende boetes opleggen, aldus het college.

Vluchtroutes in gebouwen moeten veilig gebruikt kunnen worden bij brand, aldus Hemmink, een bedrijf uit Zwolle die producten en diensten levert aan onder andere de woningbouw. Op hun website legt Hemmink uit:

"De vluchtroute moet overal minstens 85cm breed zijn en vrij van belemmeringen, voor de veiligheid van bewoners in geval van nood. Dus geen meubels meer, geen elektrische vervoersmiddelen, geen huisvuil, grofvuil, oud papier of kratten en geen decoraties. Uitgezonderd zijn meubels en decoraties die onbrandbaar zijn."

Maar een andere plek om de scootmobiel neer te zetten is er niet altijd, of is lastig te bereiken. Vooralsnog is er geen andere oplossing voor veel mensen die slecht ter been zijn. Hoewel boetes nog niet aan de orde zijn is er veel ongerustheid ontstaan bij bewoners, omdat eigenaren het nodig vonden alvast een waarschuwing te geven dat boetes kunnen volgen en dat die voor rekening van de bewoner zijn. De SP heeft hierover dus aan de bel getrokken bij de gemeente, zeker gezien het feit dat veel van deze voertuigen vanuit de WMO door de gemeente worden verstrekt. Gemeente en handhaving hebben nu toegezegd niet te handhaven.

Reactie toevoegen

U bent hier