h

SP: ‘ambitie voor groei Hengelo met 18.000 inwoners uit de lucht gegrepen’

7 april 2023

SP: ‘ambitie voor groei Hengelo met 18.000 inwoners uit de lucht gegrepen’

Het heeft lang moeten duren voordat de gemeenteraad een debat kon houden over de voorstellen om met een ‘Schaalsprong’ binnen afzienbare tijd Hengelo te laten groeien naar 100.000 inwoners.

Het college van Hengelo bracht een jaar geleden zonder enige uitleg in haar eerste plannen een grote groei van het inwonertal als haar ‘ambitie’ naar voren. Het idee van een dergelijke groei had in geen enkel verkiezingsprogramma gestaan. Ook was er geen enkele onderbouwing gegeven voor deze doelstelling. Vandaar dat de SP vanaf zomer 2022 om een nadere uitleg vroeg voor een dergelijk plan. Dat leidde niet tot enig antwoord en ook werd elk debat daarover uit de weg gegaan. Het moest duren tot begin maart toen uiteindelijk het formele voorstel van de SP om uitleg in de vorm van een ‘politieke markt’ plaats kon vinden.

Dit werd een opgetuigde bijeenkomst waarin twee wethouders en twee ‘ingevlogen sprekers’ betoogden dat Hengelo in de vaart der volkeren zou moéten groeien. Enwel voor ‘de economie’, wat dat dan ook zou mogen betekenen.

De aanvrager van het debat, SP fractievoorzitter Hugo Koetsveld, gaf in zijn betoog aan dat het college een blinde vorm van ambitie aan de dag legde en de realiteit daarmee uit het oog verloren. Daarin staat de SP niet alleen. Inmiddels hadden oud burgemeester Kerckhaert en een oud ambtenaar Dekking in de krant laten weten een dergelijke groei van de stad totaal niet strookt met de gestage langzame groei van de bevolking.

Koetsveld benadrukte vooral dat de inwoners van Hengelo helemaal niet zitten te wachten op een snelle en ontwrichtende groei. Hij wilde weten hoe het college het in stand houden van voorzieningen koppelde aan meer inwoners, vooral omdat zij juist een half jaar geleden besloten hebben om op sociale voorzieningen te bezuinigen.

Ook stelde hij de vraag waar de huizen voor deze duizenden mensen dan gebouwd zouden moeten worden, in welke wijken en voor welke nieuwe inwoners. Op deze vragen kwam geen spoor van antwoord, noch van het college, noch van de coalitiepartijen.

Het loze toverwoord bleek ‘ambitie’.

Reactie toevoegen

U bent hier