h

Mariska ten Heuw geëerd op bijzondere ledenvergadering

2 juli 2022

Mariska ten Heuw geëerd op bijzondere ledenvergadering

Foto: SP Hengelo

Een vijftigtal leden was afgekomen op de bijzondere ledenbijeenkomst van de SP afdeling Hengelo. Deze stond in het teken van een mooie terugblik op 50 jaar activisme in Twente. Vijftig jaar geleden werd de Socialistische Partij opgericht (toen nog: Socialistiese Partij geheten), met Jean Rouwet als een van de oprichters. Binnenkort zal daar een publicatie over verschijnen. .

Bij dit terugblikken werd daarna vooral ingezoomd op de ruim 33 jaar dat Mariska ten Heuw actief is in Hengelo. Als 18 jarige werd ze met haar moeder plots geconfronteerd met de aangekondigde sluiting van de bibliotheek in haar buurt Klein Driene. Hun verontwaardiging mondde uit in een verzetsactie daartegen samen met buurtbewoners, ondersteund door de SP. Mariska werd SP lid in 1989 en ontwikkelde zich als een actief en uitgesproken socialist. Het bibliotheekfiliaal werd desondanks gesloten, maar door lezen en leren wijs geraakt en aangehaakt bij de SP activisten toonde ze zich een vechter en doorzetter van formaat. Ze was afdelingsvoorzitter, werd in 1998 gekozen als raadslid en werd in 2006 fractievoorzitter; in 2010 wethouder, wat ze tot begin dit jaar is geweest.

Geprezen door vriend en vijand. Nooit te betrappen op politieke spelletjes, altijd ‘straight’ met overtuigingskracht. En nu af geserveerd vanwege die uitzonderlijke kwaliteiten. “Welke wethouder van welke andere partij zou als beginneling zich met haar kunnen meten? “. Dit statement kwam op deze ledenbijeenkomst aan de orde toen Jan Bron als gast haar toesprak als oud PvdA wethouder die met Mariska acht jaar lang heeft samengewerkt. Hij concludeerde, ook met kennis van wat andere partijen lieten weten dat Mariska een maatje te goed werd voor deze nieuwe coalitie.

Het was de aanwezige landelijk partijvoorzitter, Jannie Visscher, die Mariska namens de SP de hoge onderscheiding der socialisten, de zilveren tomaat, kwam opspelden. Mariska heeft volgens de partijvoorzitter zich niet alleen bewezen als een voorvechter van de socialistische waarden, maar ook laten zien dat je dat op al die plekken kunt zijn, als betrokken inwoner, als activistisch SP lid, als uitstekend geïnformeerd raadslid, en als uiterst kundig wethouder. En dat laatste 12 jaar lang. Daarnaast heeft Mariska ook in de landelijke partij als vrijwilliger belangrijke rollen ingevuld, oa. meerdere keren als partijcongresvoorzitter.

Als eerbetoon aan haar start bij de SP, de strijd voor het bibliotheekfiliaal in Klein Driene, werd haar door de SP afdeling een ‘mini-bibliotheek Klein Driene’ aangeboden, die binnenkort in haar voortuin zal staan. Daarin zullen buurtbewoners en andere belangstellende voorbijgangers boeken kunnen halen en boeken kunnen brengen. Als eerste boekenschat en voorraad had elke aanwezige één of meerdere boeken meegebracht, waarvan de waardevolle betekenis bij aanbieding aan Mariska werd toegelicht. Als fervent boekenlezer zal ze menig gedoneerd boek eerst zelf graag willen lezen.

Het werd een prachtig feest voor en met een prachtig en bijzonder mens, socialist, Mariska ten Heuw!

Reactie toevoegen

U bent hier