h

SP zonder inhoudelijke reden buiten college gehouden

13 april 2022

SP zonder inhoudelijke reden buiten college gehouden

Foto: SP Hengelo

De grote winnaar van de raadsverkiezingen in Hengelo, BurgerBelangen, kiest ervoor om zonder de SP een college te vormen. Ze heeft - buiten de eigen aangestelde informateur, de heer Kuks om - besprekingen gevoerd met andere partijen en maakt de keuze voor een coalitie met VVD, D66, CDA en PvdA.

Deze combinatie van vijf partijen leidt tot een meerderheid van 21 zetels op het totaal van 37 raadszetels in de Hengelose raad.

De SP fractie is verbaasd en teleurgesteld over deze keuze. Het gesprek met de informateur betrof slechts een verkenning, waarin de SP aan heeft gegeven dat haar voorkeur uitging naar een meerderheidscoalitie van de winnaar van de verkiezingen BurgerBelangen met de drie huidige coalitiepartijen, VVD, SP en D66 (totaal 19 zetels). De SP gaf bij de informateur aan dat er - in geval er een vijfde partij gewenst zou zijn - voor een grotere meerderheid zij de voorkeur zou geven aan de PvdA. De SP vertrouwde erop dat de informatiefase - gelet op de toelichting van BurgerBelangen in de raad - zou verlopen via de informateur en is buitengewoon verrast door het feit dat parallel hieraan een traject liep waar de vraag "wie met wie?" centraal stond. Een vraag die normaliter bij de informateur thuishoort, maar daar maar zeer beperkt op tafel kwam. Bovendien is de SP, evenals veel andere partijen, buiten deze ontwikkelingen gehouden.

De teleurstelling vanuit de SP is ook gelegen in het worden af geserveerd door de huidige coalitiepartners VVD en D66. De SP heeft zich sinds 2010 in drie verschillende coalities, telkens met D66 en sinds 2018 met de VVD als een koersvaste en betrouwbare partij opgesteld, maar wordt nu ingewisseld zonder enig inhoudelijk argument. Zowel de volwaardige inzet in het college, alsook de consistente inbreng van de fractie om Hengelo sociaal te houden, de binnenstad te versterken en de wooncrisis aan te pakken lijken buiten beeld bij de grootste partij, Burgerbelangen, alsook bij de VVD en D66.

De SP wacht de verdere ontwikkelingen bij de collegevorming rustig af en wenst de deelnemende partijen veel succes.

Reactie toevoegen

U bent hier