h

“Langs veel plekken waar bewoners samen wat bereikt hebben”

27 augustus 2021

“Langs veel plekken waar bewoners samen wat bereikt hebben”

Foto: SP Hengelo
Impressie van twee interessante zomerfietstochten door Hengelo 

Omdat veel mensen na anderhalf jaar coronamaatregelen snakken naar ontmoeting en gesprekken organiseerde de SP in Hengelo deze zomer fietstochten door Hengelo. 

Er werd veel stilgestaan op plekken waar door samenwerking van bewoners wat belangrijks tot stand is gekomen, of iets waardevols behouden bleef. 

Zo voerde de eerste fietstocht ook langs de Landmansweg, waar Wilma Stobbelaar en Jan Wegereef hun verhaal vertelden over de strijd voor het behoud van de mooie woningen in hun buurt. Samen met 14 andere bewoners, ondersteund door de SP zorgden zij ervoor dat er niet gesloopt werd maar gerenoveerd. En terecht. Hun prachtige woningen kijken uit op het groen aan de overkant en hebben ruime tuinen. Welbions overwoog sloop en dure nieuwbouw, maar door actief samen optrekken werd dit voorkomen. Inmiddels kijken ze terug op een periode van renovatie, waarbij ook alle zeilen bijgezet moesten worden. 

‘Luisteren naar het verhaal van Wilma en Jan over het behoud van hun huizen.’ 

Op de Hasseler Es stonden we stil op de plek waar in 1992 een F16 neerstortte in de wijk, wat leidde tot de een verheviging van de strijd tegen de uitbreiding van de Twentse luchthaven. We bezochten de huisbibliotheek van Josefien Koeter, die nog eens vertelde over de strijd voor het behoud van de bibliotheek in de Hasseler Es. In 2000 waren er plannen om bij de nieuwbouw van het winkelcentrum de bibliotheek te slopen en te schrappen als filiaal. Josefien was een van de bewoners die zich fel keerde tegen deze sluiting. Met de wijkraad en de SP werd een brede actie voor het behoud van ‘onze bieb’ opgezet. Met succes. Deze actie werd 11 jaar later herhaald toen vanwege de bankencrisis deze bieb door bezuinigingen dreigde te worden gesloten. 

‘Josefien Koeter verteld over de strijd en inzet bij het behoud van de bibliotheek in de Hasseler Es.’ 

Zo fietsten we langs nog tientallen plekken met recent actieverleden en kregen we van betrokken bewoners hun strijdbare en enthousiaste verhalen. 

Een tweede fietstocht leidde door de Veldwijk Noord en Zuid en de Berflo Es Zuid. Jolande de Lang vertelde ons bij het prachtige Watertorenpark over de recente ontwikkelingen met woningbouw in deze wijk. Naast de veelal dure nieuwbouw van woningen zijn door strijd en druk van de SP ook grote delen van Veldwijk waar betaalbare woningen staan behouden gebleven en gerenoveerd. 

‘Jolande de Lang verteld over de nieuwe ontwikkelingen in haar buurt.’ 

Henk van de Wetering trad op als gastheer in Berflo Es, waar de wijk vijftien jaar geleden vernieuwd werd, met de -afgedwongen massieve inbreng van de bewoners. Velen van hen konden terugkeren naar de nieuwe woningen, die ook betaalbaar bleven. Henk had nog veel meer noten op zijn zang en vertelde over de ‘Beekbusters’, die met hun kanotochten over de smalle en verborgen beken van Hengelo het waterrijke deel van Hengelo belichten. Nu worden de beken overal in de stad weer zichtbaar. Dat was ook mooi te zien bij het wervelende skatepark op het industrieplein in Hengelo. Daar is een deel van de Berflobeek boven water getoverd en omarmd deze prachtige ontmoetingsplek. 

‘Henk van de Wetering raakt niet uitgepraat over wat bewoners tot stand hebben gebracht en zijn plannen voor de toekomst’ 

Sloten we de eerste dag af op het zonnige terras van Nationaal van Riekie Nijland de tweede middag werd afgesloten met een barbecue bij de bewoners van de Mariastraat en omgeving. Daar worden 107 huishoudens door Welbions bedreigd met sloop van hun woningen. Bijpraten was daar goed, zinvol en gezellig. 

‘Gezellige buurtbarbecue in de met sloop bedreigde buurt rondom de Mariastraat’

Reactie toevoegen

U bent hier