h

Standplaatshouders opgelucht, nadelige beleidsregels van tafel

1 september 2020

Standplaatshouders opgelucht, nadelige beleidsregels van tafel

Standplaatshouders bij wijkwinkelcentra, zoals vis- en kaasboeren, zijn opgelucht nu nieuwe regels voor het innemen van standplaatsen van tafel zijn. Dit bleek afgelopen week op een politieke markt die werd georganiseerd op initiatief van de SP. Veel ondernemers op een standplaats vreesden voor het voortbestaan van hun bedrijf, omdat de voorgestelde regels niet werkbaar waren en de kooplui niet de kans gaf investeringen in hun bedrijf terug te verdienen. De Hengelose gemeenteraad is het met de SP eens dat het huiswerk overnieuw moet en er verbeterde regels moeten worden opgesteld waar standplaatshouders wel mee uit de voeten kunnen.

SP-raadslid Hugo Koetsveld legt uit:

“Voor het innemen van een standplaats is een vergunning van de gemeente nodig. Tot nu toe werden die altijd voor onbepaalde tijd uitgegeven, maar vanwege rechterlijke uitspraken mag dat niet meer, omdat nieuwe ondernemers ook een kans moeten kunnen krijgen. Dat er daarom nieuwe regels worden opgesteld is prima, maar die pakten wel heel slecht uit voor de huidige standplaatshouders.”

In de nieuwe beleidsregels was onder andere opgenomen dat vergunningen voor slechts vijf jaar zouden worden uitgegeven en dat de toewijzing van plaatsen door middel van loting zou gebeuren. Koetsveld:

“Dit zou betekenen dat standplaatshouders elke vijf jaar weer op een andere plek terecht kunnen komen, waardoor het opbouwen van een klantenkring onbegonnen werk zou zijn en investeringen dus nooit terugverdiend zouden kunnen worden.”

De SP-fractie sprak de afgelopen tijd met veel ondernemers die de toekomst van hun bedrijf met de nieuwe regels somber in zagen. Daarom nam zij het initiatief voor de politieke bijeenkomst die afgelopen woensdag plaatsvond, waar diverse standplaatshouders pleitten voor betere regels met meer zekerheid voor hun bedrijf. Wethouder Gerrits toonde zich aan het einde van de avond bereid om opnieuw in gesprek te gaan met de standplaatshouders en de regels te herzien, tot tevredenheid van de standplaatshouders en de SP-fractie.

U bent hier