h

Reactie op het uit de SP fractie stappen van Marie-José Huis in ‘t Veld

27 september 2020

Reactie op het uit de SP fractie stappen van Marie-José Huis in ‘t Veld

De SP-fractie heeft kennisgenomen van het besluit van Marie José Huis in ’t Veld om de SP-fractie te verlaten en van het feit dat ze aangeeft haar raadszetel in de gemeenteraad van Hengelo te willen behouden.

De SP-fractie betreurt dit besluit zeer, vooral omdat er geen verschil van inzicht is op de inhoud van de politieke doelen die we als SP nastreven.

De SP-fractie heeft ook gezien dat er meningsverschillen met Marie-José ontstonden over de wijze waarop resultaten in de gemeenteraad bereikt kunnen worden en hoe gezamenlijke fractiestandpunten worden bepaald en uitgedragen.

Fractievoorzitter Floor van Grouw:

“Sinds het begin van deze raadsperiode hebben we hier heel veel over moeten spreken. Kennelijk zijn we er niet in geslaagd om onze onderlinge samenwerking zodanig in te vullen, dat deze ook door Marie-José Huis in ‘t Veld aanvaard werd.
Uiteindelijk resulteerde dit in een escalatie in de gemeenteraad en enige maanden (en gesprekken) later in het besluit dat Marie-José heeft genomen.”

De SP-fractie wil benadrukken dat we trots zijn op de resultaten die we in het Hengelose gemeentebestuur in deze en voorgaande periodes hebben bereikt. De SP-fractie blijft inzetten om Hengelo zo sociaal en leefbaar als mogelijk is te maken. Alle leden van de SP-fractie willen benadrukken dat zij de wijze waarop de fractie functioneert en de wijze waarop wordt samengewerkt met anderen als prettig, effectief en constructief beoordelen.

Zetel behoort aan de partij

Binnen de SP geldt de afspraak dat bij het verlaten van de fractie de zetel teruggegeven moet worden aan de partij. Door de ledenvergadering zal dit verzoek gedaan moeten worden. Hierover worden duidelijke afspraken gemaakt met alle kandidaten.

Floor van Grouw:

“Jammer dat een dergelijke afspraak nu door Marie-José vooralsnog terzijde wordt geschoven. De wet geeft haar het recht om haar zetel te behouden. Als je echter op persoonlijke basis, als SP-lid, aanvullende afspraken maakt dan vind ik dat je je hieraan desgevraagd moet houden.”

Het SP-bestuur van de afdeling Hengelo en de ledenvergadering van de SP Hengelo zullen uiteindelijk moeten besluiten wat zij met dit gegeven doen.

U bent hier