h

Harry Scheltema, strijder voor het socialisme, overleden

9 mei 2020

Harry Scheltema, strijder voor het socialisme, overleden

Foto: SP Hengelo

Op 23 april is Harry Scheltema in alle rust na een kort ziekbed overleden in bijzijn van zijn vrouw Trudy en hun kinderen Stefan en Mascha.

Harry werd geboren in 1937 in Amsterdam. waar hij de oorlogsjaren doormaakte. Als een van een groep van honderd Amsterdamse kinderen kwam hij na de hongerwinter op Texel terecht om daar weer aan te sterken. Daar maakte hij nog een slot van de oorlog mee tijdens de opstand van de op Texel door de Duitsers krijgsgevangen gehouden Georgiers.

Daarna groeide hij op bij zijn vader in Schoorl. Maar al op jonge leeftijd vertrok hij vandaar om de zee op te gaan. Op de vaart  bleef hij totdat hij zijn vrouw Trudy leerde kennen. Na een succesvolle opleiding tot lasser kwam hij bij Stork in Hengelo terecht waar hij door middel van vele cursussen een van de beste lassers werd.

Als lid van de CPN was hij op zijn werk ook actief als man van de vakbond voor betere arbeidsomstandigheden en hoger loon.  Zijn politieke inzicht en kennis kwam ook  tot uitdrukking in de vele stukken die hij schreef voor de Twentse Courant Tubantia.  Nadat de CPN was opgegaan in Groenlinks koos hij voor de partij van zijn vrouw Trudy, de SP.

'Twente solidair met Rotterdamse stakers', met deze leuze reed Harry begin jaren zeventig op zijn motor naar Rotterdam om de stakers het in Twente ingezamelde geld te bezorgen. 

Naast zijn werk had hij ook hobby’s, zoals de motorsport. Ook hierin wist hij de nodige prijzen te winnen en zelfs het Nederlands kampioenschap sprint te behalen. 

Maar een hartinfarct  maakte niet alleen hieraan een eind, maar ook aan zijn werk bij Stork. Toen werd vissen zijn grote liefhebberij en daaraan heeft hij samen met Trudy jarenlang heel veel plezier beleefd.

Ook verwierf hij hierbij grote bekendheid door zijn stukken voor het blad van de landelijke sportvissersvereniging.

Als strijder voor het socialisme zal hij in onze herinnering blijven.

U bent hier