h

Frank Futselaar op Nieuwjaarbijeenkomst SP Hengelo: “Dit is een kabinet van crises.”

26 januari 2020

Frank Futselaar op Nieuwjaarbijeenkomst SP Hengelo: “Dit is een kabinet van crises.”

Foto: SP Hengelo

Op 20 januari hield de SP Hengelo haar jaarlijkse Nieuwjaarsbijeenkomst in popcentrum Metropool. Voor een volle zaal aanwezigen was Frank Futselaar, SP Tweede Kamerlid uit Zwolle, de hoofdgast. Lilian Marijnissen bleek vanwege een televisieoptreden helaas niet beschikbaar. Futselaar wist vers vanuit zijn Haagse Kamerwerk te vertellen over de grote onrust die stikstofcrisis heet. Wat voor de SP fractie al eerder noodzakelijk leek, bleek na een gerechtelijke uitspraak ook onontkoombaar. In de luchtvaart, het autovervoer, de bouw en de landbouw moet de uitstoot van stikstof drastisch teruggedrongen worden. En daar moet de regering in samenwerking met die sectoren gereichte maatregelen voor nemen, die uiteindelijk de kwetsbare natuur zullen kunnen beschermen.

Machtige band ‘the Coffeecats’ met mooie covers. Als drummer SP raadslid Hugo Koetsveld

Futselaar sprak ook over de crisis in het onderwijs. “Hoe kan het”, vroeg hij zich af “dat wij het met ons allen accepteren dat de huidige generatie jongeren het qua vooruitzicht slechter heeft dat hun ouders? Hoe kan het dat de Rutte kabinetten en die daarvoor er met hun beleid van minder overheid, marktwerking, afschaffen van het speciaal onderwijs, de invoering van het leenstelsel (=schuldenstelsel), en slechter onderwijs moedwillig aan hebben meegewerkt?” Het is duidelijk dat de SP de leerkrachten steunt die hiertegen, uniek in Nederland, demonstreren voor beter onderwijs en respect voor hun belangrijke vak. En dan benoemde hij ook nog maar eens de wooncrisis. Het is voor jongeren op dit moment ongekend veel moeilijker om een studentenkamer of een simpele huurwoning te vinden dan in de tijden hiervoor. En dat terwijl huurders nog steeds via de verhuurderheffing drie maanden huur per jaar aan het Rijk betalen vanwege de financiele crisis die door de banken veroorzaakt is. En er bovendien een groot tekort is aan goedkope, betaalbare huurwoningen.

Riet Kerstens namens het bewonersactiecomité Mariastraat en omgeving

Na de pauze en alle reacties op het verhaal van Futselaar werden een aantal mensen speciaal bedankt voor hun enorme inzet. Vanuit de Nijverheid kwam Riet Kerstens op het podium om te vertellen over hun strijd tegen de sloop van hun buurt. Als huurders zijn ze niet betrokken bij de plannen van Welbions om hun huizen te slopen. Het actiecomité heeft aangetoond dat de meeste huurders willen dat de woningen worden opgeknapt en ze in hun mooie buurt kunnen blijven wonen. Kerstens: “Welbions heeft geen enkel goed argument voor het wegsturen van ons uit onze woningen. Ze zeggen dat de woningen slecht zijn. Ja, maar daar zijn zijzelf verantwoordelijk voor. Opknappen dus!”, aldus deze dappere woordvoerder uit de Nijverheid.

Njusja Horsthuis wordt hier bedankt voor haar formidabele inzet in de Hengelose Es.

Nog zo’n strijdster voor fatsoenlijk wonen werd op het podium geroepen voor een bos bloemen en een dikke ‘Merci’, Njusja Horsthuis uit de Hengelose Es. Zij is daar bekend onder tal van flatbewoners waarbij in de afgelopen twee jaar Welbions groot onderhoud heeft uitgevoerd. Ze was steeds scherp

en actief om de bouwbedrijven en Welbions bij de les te houden als het ergens niet ging zoals was afgesproken. Of bijvoorbeeld bij ernstige lekkages veroorzaakt tijdens de werkzaamheden.

De mannen van het Skatelab Tjeerd Derkink (links midden) en Marco Matic ter zijde gestaan door SP wethouder Mariska ten Heuw en SP voorzitter Vincent Mulder.

Tenslotte werd het podium gegeven aan de initiatiefnemers van het fantasische Skatepark dat afgelopen jaar is verrezen pal voor Metropool aan het Industrieplein. Hengelo is enorm trots en blij met de ontwikkeling aan de zuidkant van het Station. Dagelijks, ook bij koud herfst en winterweer is er veel activiteit van skaters, jong en oud en dat biedt deze omgeving een geweldig inspirerende aanblik. Een voorbeeld voor de noordkant van het station en de rest van de binnenstad, aldus wethouder ten Heuw. Marco en Tjeerd verdienden een geweldig compliment met hun doorzettingsvermogen en hun positiviteit. Ze blikten vooruit over wat ze allemaal nog in petto hebben aan activiteiten voor dit jaar. Hang Loose! Prachtig.

U bent hier