h

SP wil inkomensafhankelijke bijdrage huishoudelijke hulp

26 maart 2019

SP wil inkomensafhankelijke bijdrage huishoudelijke hulp

De SP fractie maakt zich zorgen over de situatie die begin dit jaar is ontstaan, waarbij mensen die tot dan toe particuliere huishoudelijke hulp hadden, nu een beroep doen op huishoudelijke hulp via de WMO.

SP raadslid Marie José Huis in ’t Veld licht toe:

“Vanaf 1 januari  betalen mensen die huishoudelijke hulp ontvangen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) een vast tarief van 17,50 euro per vier weken. Vóór deze datum betaalden mensen voor huishoudelijke hulp een eigen bijdrage afhankelijk van hun inkomen. Veel mensen die vorig jaar nog een particuliere hulp hadden, hebben per ingang van 1 januari huishoudelijke hulp aangevraagd bij de WMO, omdat dat veel goedkoper is. Hierdoor zijn er niet alleen lange wachtlijsten ontstaan bij de WMO en kunnen de zorg consulenten de vraag niet meer aan. Maar daarbij komt dat de enorme toename van het gebruik van huishoudelijke hulp via de WMO de kosten flink doen stijgen.” 

De SP geeft aan dat hierdoor nog grotere tekorten dreigen te ontstaan in het budget van de gemeente. Dit drukt enorm op de lasten van de gemeente waardoor er straks geen geld meer is voor andere zaken. De gemeente krijgt ter compensatie wel wat geld van het rijk, maar dat geld dekt de kosten bij lange na niet. De verwachting is dat door de vergrijzing de komende jaren de vraag om huishoudelijke hulp alleen maar zal stijgen en daarmee ook de kosten.

Daarom heeft de SP aan het college gevraagd om te onderzoeken of het mogelijk is om een ander systeem in te voeren waarbij de huishoudelijke hulp niet meer een WMO voorziening blijft, maar een Algemene Voorziening wordt.

Een Algemene Voorziening is hulp of ondersteuning die burgers zelf kunnen regelen. Er hoeft geen contact opgenomen te worden met de gemeente voor een indicatie op maat. Iedereen die dat wil, kan er gebruik van maken. Maar dit betekent wel dat de inwoners de kosten van deze voorziening geheel zelf moeten betalen. De burgers die door hun beperkingen zijn aangewezen op huishoudelijke hulp voor hun dagelijkse functioneren en die niet in staat zijn om deze hulp zelf te betalen, kunnen een tegemoetkoming ontvangen van de gemeente. Zij betalen dan een eigen bijdrage afhankelijk van hun inkomen. Eigenlijk ontstaat daarmee dan de financiële situatie zoals die voor 1 januari 2019 van kracht was.

Daarnaast is het zo dat de SP de huidige wijze van aanbesteden van de huishoudelijke hulp niet wenselijk vindt. Daarbij wordt elke keer opnieuw de huishoudelijke hulp aanbesteed bij verschillende thuiszorgorganisaties. Huis in ’t Veld:

“Deze manier van werken, gaat gepaard met veel bureaucratie, terwijl onze inwoners maar één dingen willen: goede hulp. We vragen ons serieus af of een Algemene Voorziening, waarbij een gemeentelijk thuiszorgbedrijf de zorg en ondersteuning levert, nog extra voordelen kan bieden. De gemeente Groningen hanteert dit systeem al sinds 2015.”

U bent hier