h

SP raadslid Marie José Huis in 't Veld over 100 jaar vrouwenkiesrecht: '... er is nog veel te doen."

8 maart 2019

SP raadslid Marie José Huis in 't Veld over 100 jaar vrouwenkiesrecht: '... er is nog veel te doen."

Foto: SP Hengelo

Uitgenodigd om voor de Vrouwendagmanifestatie in Hengelo een toespraak te houden blikte raadslid Marie José Huis in 't Veld terug op de invoering van het kiesrecht voor vrouwen in 1919.

Ze blikte ook terug op wat ze zelf meemaakte aan veranderingen:

"Mijn moeder stopte met werken toen ze trouwde, de generatie daarna stopte met werken toen ze kinderen kregen. De mannen werkten en de vrouwen bleven thuis om voor het huishouding en de kinderen te zorgen. Door de geboortebeperking werden de gezinnen kleiner en door de mechanisatie in de huishouding werd het huishoudelijke werk minder zwaar, denk aan de stofzuiger, wasmachine, afwasmachine, droger. Er kwam ruimte op de arbeidsmarkt en vrouwen begonnen schoorvoetend te studeren en te werken. Vrouwen kregen steeds meer kansen (of creëerden ze die zelf?) en ze pakten die kansen ook."

Maar cruciaal voor haar is het klasseverschil, het verschil in opleiding: 

" Laag opgeleide vrouwen zijn oververtegenwoordigd in bepaalde zware, onderbetaalde beroepen, denk aan de ziekenverzorgenden, de onderwijzeressen, de schoonmaakbranche. Zware beroepen. Beroepen die geen ontwikkelingsmogelijkheden en ontplooiingsmogelijkheden kennen, waarvan het salaris laag is. Deze beroepen kennen naast een dat lage salaris vaak slechte contracten, veel nul-uren contracten en flex-contracten."

Haar conclusie over de hedendaagse verschillen in participatie is niet fraai:

"Nu iedereen het kiesrecht heeft, blijven veel mensen toch thuis. Zijn zij het vertrouwen in de politiek verloren? Hebben zijn het idee dat hun mening er niet toe doet? Zijn zij teleurgesteld of hebben zij andere dingen aan hun hoofd? Duidelijk is wel dat zij het idee hebben dat zij geen invloed kunnen uitoefenen. Dat laagopgeleide vrouwen niet gaan stemmen heeft meer consequenties dan op het eerste gezicht lijkt. Hun stem telt niet (letterlijk en figuurlijk) of veel minder in de volksvertegenwoordiging. Terwijl juist de volksvertegenwoordiging kansen kan scheppen voor laagopgeleiden door meer geld naar bepaalde sectoren te verordenen, de bureaucreatie in die sectoren te verminderen of flexbanen te verminderen.....Er is nog veel te doen."

U bent hier