h

Welbions genomineerd voor de Schimmelschandpaal

29 oktober 2018

Welbions genomineerd voor de Schimmelschandpaal

Foto: SP Hengelo

Vandaag zijn de landelijke nominaties voor de Schimmelschandpaalprijs bekend gemaakt. Deze prijs wordt uitgereikt aan de woningcorporatie met de meeste klachten over schimmel in de huizen, en de minste bereidwilligheid om hier iets aan te doen. Een van de tien genomineerden is Welbions. Vanmorgen hebben huurders samen met de SP het bord met de nominatie bij het kantoor van Welbions opgehangen. Huurders kunnen tot 11 november stemmen op www.schimmelschandpaal.nl. Op 12 november wordt de winnaar van de Schimmelschandpaalprijs 2018 bekend gemaakt.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman: ‘Uit cijfers blijkt dat ten minste een half miljoen sociale huurwoningen in Nederland kampt met vocht en schimmel. Daarom eisen we niet alleen dat deze corporaties hun huizen direct opknappen maar ook dat de minister met een landelijk actieplan komt.’

Vincent Mulder raadslid van de SP in Hengelo vindt dat de Hengelose woningcorporatie de renovaties veel te lang heeft uitgesteld. Zo was er een grote groep bewoners die tien jaar geleden in de Hengelose Es vanwege hun schimmelwoningen in protest kwamen. Inmiddels woont een aantal van hen in duplexwoningen in Klein Driene, waar ze een paar jaar geleden opnieuw hun beklag deden over schimmel op muren en vloeren:

Mulder: ”De renovatie van die woningen zou een jaar geleden al gestart zijn, maar werd keer op keer uitgesteld. Nu lijkt dat ook volgend jaar maart niet gehaald zal worden.”

Geïnterviewd voor de bekendmaking van de nominatie van Welbions was huurder Melanie Keizer, die tien jaar in drie huurhuizen van Welbions woonde waar vocht en schimmel haar gezondheid en dat van haar zoontje aantastte. In de Hengelose Es, in de Berflo Es en de laatste jaren in een van de duplexwoningen in Klein Driene die nog maar steeds niet gerenoveerd zijn.

Mulder: “Mw Keizer moest steeds op doktersadvies verhuizen, omdat Welbions haar van de ene naar de andere slechte woning liet verhuizen. Sinds deze zomer woont ze eindelijk en voor het eerst in een droge en comfortabele woning in Groot Driene. Welbions heeft renovatie van haar woningen veel te lang op zijn beloop gelaten.”

Mensen met schimmel in huis hebben vaker last van astma en allergieën. De kans op luchtwegklachten neemt zelfs met een factor anderhalf toe bij een ongezonde woning. Deze mensen worden letterlijk ziek van hun eigen huis.

Beckerman: ‘Veel corporaties leggen de oorzaak van schimmel bij de huurder en pakken problemen niet aan. Maar het gaat niet om de individuele huurders, er is een structureel probleem. Wanneer er niet naar huurders wordt geluisterd en zoveel mensen, waaronder kinderen, ziek worden in hun eigen huis, zit de schimmel niet alleen in de huizen, maar in het systeem.’

Beckerman vervolgt: ‘Er is een groot offensief nodig. Dat offensief begon toen huurders in actie kwamen tegen hun woningcorporatie. En dat offensief krijgt een landelijk gezicht met de Schimmelschandpaal. Zo eisen we dat corporaties pal staan voor hun huurders en samen met hen vechten tegen het systeem,’ aldus Beckerman.

U bent hier