h

Gemeenteraad stopt plan voor sloop

14 februari 2018

Gemeenteraad stopt plan voor sloop

Dankzij een geslaagde oproep van de SP fractie aan de gemeenteraad van Hengelo om zich aan haar eerder vastgestelde woonvisie te houden kreeg de partij steun van een meerderheid van de gemeenteraad om het sloopplan van 107 woningen in Nijverheid te stoppen.

Via een wervingsadvertentie van Welbions voor “tijdelijke verhuur van kleine woningen” werd het voor de gemeenteraad duidelijk dat ondanks allerlei afspraken die de gemeente, Welbions en huurdersbelangenorganisatie Ookbions  in 2016 hadden gemaakt er toch een groot aantal betaalbare woningen zouden verdwijnen.

SP raadslid Vincent Mulder hield de raadsleden voor dat het niet beide kan: Én afspraken maken over het behoud van betaalbare woningen,  met de toezegging dat in de komende jaren tot 2018 geen grootschalige sloop meer zal plaatsvinden, én toestaan dat Welbionseen voor de raad volstrekt onbekend plan voor sloop in een prachtige wijk de Nijverheid in gang zet.

Mulder:

“Een deur aan deur onderzoek levert ons het beeld op dat ruim twee derde van de bewoners van deze buurt, tussen de Mariastraat en de Geerdinksweg, heel graag wil blijven wonen in een opgeknapte woning. Ons is gebleken dat de staat van de woningen verdient dat achterstallig onderhoud snel gebeurt, en dat wenselijke woningaanpassingen ook in overleg met bewoners gepland moet worden. Een groot deel van de bewoners geeft aan dat ook de huurprijs voor hen van groot belang is. Waar ze nu tussen de 350 en de 500 euro betalen, gaat de huurprijs bij verhuizing al 150-200 euro omhoog. Menig bewoner geeft aan best 20 euro meer per maand te kunnen betalen voor een opgeknapte woning.”

Na een kort en fel debat bleek dat een meerderheid tegen de sloop stemde. De SP kon rekenen op steun van Pvda, ProHengelo, HFD, en lijst Horsthuis.

Opvallend in het debat was dat de fractie van Burgerbelangen de sloop van deze woningen, slechts een plukje van de Nijverheid vond en daarmee ook de deur open zette voor sloop van andere delen van deze authentieke buurt.

 Leo Janssen maakte het helemaal bont door tégen het behoud van deze woningen te stemmen met de notitie dat de motie veel te vroeg zou zijn ingediend, maar overigens nog wel meldde dat Lokaal Hengelo wel voor behoud van betaalbare woningen was.

U bent hier