h

SP: ‘Laat verenigingen die oud papier inzamelen niet kopje onder gaan’

6 januari 2017

SP: ‘Laat verenigingen die oud papier inzamelen niet kopje onder gaan’

In een kort ‘rondje langs de velden’ van Hengelose verenigingen die – vaak al sinds jaar en dag –  oud papier inzamelen is bij de SP fractie gebleken dat zij in het afgelopen jaar 10 –  25 % minder opbrengsten konden genereren dan in de jaren daarvoor. Ook is er de indruk dat deze dalende trend al een aantal jaren – zeker 4 jaar –  gaande is. 

SP raadslid Vincent Mulder: “Het is zorgelijk dat deze verenigingen met deze oud papier opbrengsten hun inkomsten fors zien dalen. Hengelose verenigingen moeten hun eigen broek ophouden, krijgen geen subsidie, en proberen door het ophalen van oud papier hun activiteiten te bekostigen.  Dat de papier inzameling minder oplevert is te wijten aan een aantal factoren, maar  het plaatsen van oud papier inzamelcontainers op zogenaamde milieu-eilanden en andere plekken in de stad door de gemeente speelt hierbij een belangrijke rol.”

De SP fractie wil nu dat het college van B en W vóór de zomer met een visie komt waarin de rol van de Hengelose verenigingen bij het inzamelen van oud papier wordt uiteengezet  die rol voor de toekomst wordt weergegeven? Ze heeft daarover per brief vragen aan het college gesteld.

Mulder: “De kwetsbaarheid van de verenigingen bij het actieve afvalscheidingsbeleid van oud papier door de gemeente is meerdere keren in politieke markten, commissievergaderingen en raadsvergaderingen aan de orde gesteld. Daarbij is de reactie van de wethouder steeds geweest  dat deze inzameling door verenigingen ‘gemonitord’ zou worden bij de ontwikkeling van het ‘Afvalloos Hengelo’-beleid. De SP vindt dat deze verenigingen die nota bene het scheiden van oud papier uit de afvalstroom begonnen zijn daarvoor een ereplaats verdienen bij het afvalbeleid in Hengelo. Daarom mogen deze verenigingen, muziek- buurt- en sportverenigingen, die zich met hun tientallen vrijwilligers daarvoor inzetten, niet kopje onder gaan. En daar moet de gemeente in overleg met hen voor zorgen.”

U bent hier