h

SP: ‘Lekkende leidingen Akzo leiden tot steeds grotere onrust’

11 augustus 2016

SP: ‘Lekkende leidingen Akzo leiden tot steeds grotere onrust’

Foto: SP Hengelo

De Hengelose SP fractie maakt zich grote zorgen over lekkages van leidingen die zich bij AkzoNobel voordoen. Recentelijk is door onderzoek van de Twentsche Courant Tubantia bekend geworden dat er zich een lekkage van zout water heeft voorgedaan rond het gebied van de Rougoorweg en de Mensinkweg, in het Twekkeler buitengebied van Hengelo. Eerder kwam Akzo in het nieuws door lekkages en milieuschade door olie in de Twentse bodem. De SP fractie wil nu dat het college dit Hengelose bedrijf aanspreekt op deze schade en bedreigingen en zorgt dat het bedrijf openheid van zaken geeft over de staat van de leidingen in de grond onder Twekkelo.

SP raadslid Vincent Mulder:

‘Volkomen terecht dat de bewoners in Twekkelo, het gebied van de zoutwinning, verontrust raken bij deze berichten. Onder protest moeten zij toezien dat Akzo de mogelijkheid van olieopslag in de zoutholtes gebruikt, terwijl dat in Duitsland zeer onveilig gebleken is. Deze nieuwe zichtbare aantasting van de natuur door zoutwaterlekkage maakt het verhaal van Akzo dat alles onder controle is natuurlijk niet erg geloofwaardig. Temeer nadat ze begin deze maand moesten melden dat er olieverontreinigingen bij een van de zoutholtes in de Twekkeler bodem is geconstateerd.”

De SP wil van het college weten welke maatregelen zij denkt te nemen om zeker te stellen dat het leidingennetwerk van Akzo in de bodem veilig is.

Bijlage: Schriftelijke vragen over lekken leidingen Akzo Twekkelo

U bent hier