h

SP: Grote opknapbeurt Twentebad noodzakelijk en gerechtvaardigd!

10 februari 2016

SP: Grote opknapbeurt Twentebad noodzakelijk en gerechtvaardigd!

Bij de bespreking van de plannen voor een grootse renovatie van het Twentebad is de SP positief kritisch. De 9,3 miljoen die de grote opknapbeurt lijkt welbesteed gezien de versterking van de belangrijke regionale van het bad die de renovatie ook bewerkstelligt. Naast het overdekken van het buitenbad wordt in een bad ook een in diepte verstelbare bodem aangebracht. Daarnaast wordt er een meer centrale nieuwe ingang aangebracht.  SP raadslid Hans van Doren stelde het alsvolgt:

“De  SP draagt de breedtesport een warm hart toe. Wij vinden dat iedere inwoner van Hengelo in de gelegenheid moet zijn om zijn favoriete sport recreatief te kunnen beoefenen. Hengelo is dan ook rijkelijk voorzien van sportvelden, sportparken, sportterreinen, sporthallen, sportzalen en sportscholen. Ook zijn er in Hengelo naast veel sportverenigingen en sportclubs veel mensen die regelmatig sport bedrijven in ongeorganiseerd verband.

Het Twentebad speelt in de sportbeleving en sportbeoefening een belangrijke rol.Vele duizenden mensen krijgen hier hun regelmatige lichaamsbeweging. Vele kinderen krijgen hier hun zwemlessen en worden zo gewapend tegen het gevaar van verdrinking. Een voor ons zeer belangrijke basisvaardigheid die we stevig moeten outilleren.

Het Twentebad is echter dringend aan een grondige opknapbeurt, renovatie en modernisering toe. Dat hebben we allemaal kunnen lezen in het onderliggende rapport. In gemeenten om ons heen zijn er diverse zwembaden gesloten omdat de verantwoordelijke gemeenten er geen geld meer voor overhebben om de noodzakelijke financiële middelen vrij te maken om een plaatselijk zwembad voor de bevolking te behouden. Voor het Twentebad betekent dat dat het steeds meer ook een regionale voorziening wordt. Dat blijkt ook wel uit het feit dat ongeveer 15% (ongeveer  65.000 bezoeken) van de bezoekers niet uit Hengelo komt. Die brengen € 200.000 op aan inkomsten.

Het Twentebad heeft ambities die in de visie duidelijk worden verteld. Bij die ambities staat ook dat het Twentebad voor (zwem)sporters de enige accommodatie voor breedte- en topzwemsport in Twente met een overdekt 50 meter bad zal zijn. Hengelo wil het regionale trainingscentrum van de KNZB in Oost-Nederland worden.Wij hebben ons afgevraagd of het wel een zinvolle investering is om het buitenbad te gaan overkappen.  De kosten zijn natuurlijk aanzienlijk. In het totaalpakket is het wel echt een goede toevoeging aan de het accommodatieaanbod. Door de nu noodzakelijke investeringen te doen blijft het Twentebadeen PUBLIEKE VOORZIENING . Het blijf van de gemeente.

Ons Twentebad wordt niet overgelaten aan de private markt die het  zwembad exploiteert. Wij blijven als gemeente zo invloed houden op voorzieningen tot nut van iedereen en zo moet het ook blijven.Wij hebben ook nog een wens die aansluit op de plannen. Is er nog ruimte om de bus dichter bij het Twentebad te laten stoppen, ondanks dat er volgens de openbaar vervoerder een aardig prijskaartje aan hangt? Dat zou het Twentebad voor bepaalde groepen beter bereikbaar maken en zo ook de bezoekersaantallen kunnen doen toenemen. “

U bent hier