h

Gesthuizen: “Onder de indruk van Hengelose aanpak vluchtelingenopvang”

25 januari 2016

Gesthuizen: “Onder de indruk van Hengelose aanpak vluchtelingenopvang”

Foto: SP Hengelo

Onder belangstelling van een zeventigtal bezoekers sprak SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen op de Nieuwjaarsbijeenkomst van SP Hengelo de belangstellenden toe: 

“De SP staat voor een humaan en gedragen opvangbeleid voor vluchtelingen. Geen enkele vluchteling komt voor zijn plezier in een ver en vreemd land. Maar dat we deze mensen een tijdelijke opvangplek bieden waar ze menswaardig kunnen verblijven zijn we als maatschappij verplicht.  Dat daarbij de samenleving ook in staat moet worden gesteld om dat te kunnen  bieden is overduidelijk. De Hengelose samenleving geeft daar met twee locaties een (AVO en een noodopvang) voor 135  en 250 vluchtelingen op een goede manier invulling aan.”

Gesthuizen is stellig van mening dat het er op aankomt dat dat beter kan met er op meer plaatsen kleinere opvang in plaats van grootschalige opvang voor meerdere honderden of duizenden tegelijk.

Ook sprak Gesthuizen over de leegstand in vrijwel alle binnensteden van Nederland. Daarbij is de crisis en het terughoudende koopgedrag van de Nederlanders een van de oorzaken, maar ook het veranderen van de manier waarop we willen winkelen. Meer en meer gebeurd dit vanachter beeldschermen of mobieltjes. De winkeliersbranche moet daarop inspelen en dat zorgt voor een aantal winkels dat dreigt te verdwijnen. De overheid kan daar een rol bij spelen, maar is daarbij niet doorslaggevend. Daarnaast is het internationale beleggerswereld debet aan de wankele situatie van tal van winkelketens als V&D, Etam, Schoenenreus en Halfords. Die beleggers, ook wel roofkapitalisten trekken ondanks hardwerkende verkoopmedewerkers en goede omzet het kapitaal uit deze ketens weg en laten grote bedrijven en hun personeel berooid achter. Gesthuizen wil dat de regering daartegen vergaande maatregelen treft.

Foto: SP Hengelo

De swingende muziek met vele aansprekende covers en het SP lijflied “Een mens is meer”  < https://sp.nl/video/mens-is-meer-the-movie-rockversie >werd fabuleus gezongen door de Coffeecats met als drummer SP raadslid Hugo Koetsveld.

Foto: SP Hengelo

Daarna vertelden de kunstenaars Ymko Piek en Dimitri de Wit  hun kunstprojecten ter verfraaiing van de binnenstad in samenwerking met scholen en mensen uit de asielzoekerscentra.

Foto: SP Hengelo

En tenslotte gaf SP fractievoorzitter Floor van Grouw aan wat voor hen betreft belangrijke wapenfeiten uit het voorgaande jaar waren: Voorstel besluit bouw stadskantoor en het knopen doorhakken ten aanzien van het behoud van de muziekschool. Voor 2016 vindt van Grouw dat de uitvoering van de WMO en de invulling van de thuiszorg voor de mensen in Hengelo cruciaal zijn. Hij gaf aan dat de SP dit zeer kritisch zal volgen en er wat haar betreft hierbij geen mensen zonder noodzakelijke zorg mogen blijven zitten. 

U bent hier