h

Doe mee op 10 oktober: Manifestatie tegen wurgakkoord TTIP

27 september 2015

Doe mee op 10 oktober: Manifestatie tegen wurgakkoord TTIP

Foto: SP Hengelo

10 oktober wordt een grote Europese actiedag tegen TTIP. Ook in Nederland wordt een grote manifestatie georganiseerd.

Kom ook op zaterdag 10 oktober naar Amsterdam; start 13.00 uur bij de Dokwerker en kom in actie tegen dit wurgakkoord.

De EU en de VS onderhandelen over een ingrijpend vrijhandelsakkoord genaamd TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership). Het doel is om zoveel mogelijk handelsbeperkingen weg te nemen. Dat klinkt leuk, maar er zijn drie gevaren.

Het wegnemen van handelsbeperkingen komt neer op het wegnemen van standaarden die juist bedoeld zijn om burgers te beschermen. Allerlei standaarden staan onder druk, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsvoorwaarden, duurzaamheid en veiligheid. Als het verdrag wordt aangenomen, bestaat het risico dat lidstaten de vrijheid verliezen om zelf regels op te stellen. Een race to the bottom ligt voor de hand.

Het verdrag bevat een hoofdstuk over “investeringsbescherming”. Dat geeft bedrijven de mogelijkheid om landen via een speciale rechtbank aan te klagen als zij menen dat zij belemmerd worden door nationaal beleid. De rechtsstaat wordt gepasseerd, de democratie uitgehold.

De totstandkoming van het verdrag verloopt buitengewoon schimmig en ondemocratisch. De Tweede Kamer kan het proces nauwelijks controleren. Het is nog maar de vraag of nationale parlementen überhaupt goedkeuring mogen geven. Als het aan de Europese Commissie ligt, gebeurt dat in ieder geval niet.

Kortom: wij willen geen Amerikaanse toestanden, stop het wurgakkoord dat neerkomt op een economische NAVO.

Meld je aan voor de (internationale) demonstratie tegen TTIP.

En teken ook de petitie op: https://sp.nl/ttip

U bent hier