h

SP wil onderzoek naar bouw van sociale huurwoningen door gemeente

14 augustus 2015

SP wil onderzoek naar bouw van sociale huurwoningen door gemeente

De SP is bezorgd over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van huurwoningen in Hengelo.

In Hengelo staan sinds lange tijd 14.000 huishoudens ingeschreven voor een  huurwoning, terwijl er vorig jaar slechts rond de 900 huurwoningen beschikbaar kwamen.  Door sloop en verkoop van betaalbare woningen is het aanbod verder verminderd. Reden voor de SP het college te vragen een onderzoek te doen naar het eigenstandig bouwen van sociale huurwoningen.  Hierbij wijst de SP op een gemeente als Assen die na een dergelijk marktonderzoek nu zelf de eerste  honderd woningen bouwt. Op verzoek van de fractie wordt het Assense model dan ook betrokken bij de bespreking over de prestatieafspraken met Welbions as. dinsdag in de politieke markt.

De gemeente erkent samen met Welbions het probleem van een tekort aan vooral betaalbare huurwoningen, maar is wat de SP betreft veel te optimistisch over de oplossingen.  Prognoses over de toekomstige behoefte aan sociale huurwoningen laten steevast een te optimistisch beeld zien die niet is ingegeven door de verslechterende  sociaal-economische omstandigheden van veel huishoudens.  Er wordt wat de SP betreft te zonnig gedacht over de situatie waarin huishoudens zich nu reeds bevinden. Raadslid Vincent Mulder: “Bij de vraag hoeveel betaalbare woningen beschikbaar moeten zijn wordt tussen de regels door gerekend dat er een einde aan de huidige economische crisis zal komen. Daarbij wordt vergeten dat de enorme huuropdrijving, als gevolg van rijksbezuinigingen, zoals de Blokbelasting (verhuurderheffing) en de zogenaamde huuraanpassing de huurprijzen enorm heeft opgejaagd. Deze hogere huurprijzen worden na een crisis niet als vanzelf verlaagd. Sterker nog veel huishoudens zullen blijvend steeds meer woonlasten moeten betalen onder andere door de verhoogde huurprijzen. Neem daarbij dat veel meer mensen aangewezen zijn op sociale huurwoningen, omdat ze simpelweg geen vast werk (meer) hebben en daardoor  geen hoge huur kunnen betalen, laat staan dat ze  voor een hypotheek in aanmerking komen.”

De SP vindt dat het de taak van de overheid is om te zorgen voor voldoende betaalbare woningen voor iedereen. Van oudsher zijn de woningcorporaties – in Hengelo Welbions – er voor om deze taak uit te voeren. Maar die hebben de handen financieel meer dan vol aan de extra rijksheffingen, en het afroombeleid van miljarden door dit Kabinet. Daardoor kunnen deze steeds moeizamer de renovatie- en vervangingsplannen voor hun huidige woningbestand uitvoeren. Lijdzaam toezien hoe de sociale volkshuisvesting verder krimpt bij een groeiende vraag is voor de SP geen optie. Vandaar dat de fractie wil dat de gemeente, al dan niet in samenwerking met Welbions, zelf serieus onderzoekt huurwoningen te gaan bouwen.

Bijlage: Openbare versie rapport Assen bouwt

U bent hier